Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Worldcom åtalas i USA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-27

400 anställda i Sverige kan drabbas

Den amerikanska telekomjätten Worldcom åtalas nu för bedrägeri.

Fifflet i bokföringen visste inga gränser och miljardbluffen har redan chockat finansmarknaden.

I Sverige har företaget 400 anställda på en rad olika orter.

På företagets huvudkontor i Solna utanför Stockholm har man lagt locket på.

- Jag varken kan eller får kommentera den här historien, säger Catharina Werkelius, informationschef vid svenska Worldcom till aftonbladet.se.

- Alla frågor hanteras från USA, där man inrättat ett hotline-nummer.

Runt om i Sverige finns sammanlagt drygt 400 anställda. Företaget har verksamhet i Örebro, Norrköping, Västerås, Lund, Solna, Kista och Malmö. Dessutom äger Worldcom företaget UUNET i Sundsvall.

Enligt Veckans Affärers lista är Worldcom Sveriges 96:e största IT-bolag.

OM och RSV bland kunderna

Bland kunderna i Sverige finns Riksskatteverket och Stockholmsbörsen.

- Det är för tidigt att säga hur detta påverkar vår relation till Worldcom, säger Anna Eriksson, informationschef vid OM Stockholmsbörsen, till Dagens Industri.

Även Riksskatteverket vill avvakta. RSV anlitade Worldcom som internetleveratör bland annat för deklarationssajten, som använts av hundratusentals svenskar.

Worldcom är USA:s näst största teleoperatör och har utåt varit ett av de mest framgångsrika IT-företagen i världen.

Underhåll bokfördes som investeringar

Efter avslöjandet att företaget bland annat bokfört underhåll av mobilsystem som finansiella investeringar skakar marken ordentligt under jätten, som har över 60 000 anställda jorden runt.

Bluffen i USA skedde med helt regelvidrig bokföring.

Ledande chefer misstänks nu för att kraftigt ha friserat både kassaflöde och rörelseresultat. Utåt blomstrade företaget och amerikanska finansinspektionen SEC beslutade på onsdagen att åtala Worldcom för bedrägeri.

Enligt källor i Wall Street Journal kan åtal även komma att omfatta den högsta ledningen, liksom förre vd:n Bertrand Ebbers, som avgick i april.

Att bokföra underhåll som investeringar är bara ett av många fula knep som på pappret åstadkom en vinst på 13 miljarder vid senaste redovisningen.

Handeln har stoppats

Aktien rasade 76 procent redan på tisdagskvällen, då beskedet sipprade ut om att Worldcom bluffat och blåst upp resultaten med sammanlagt 35 miljarder de senaste fem kvartalen.

Handeln stoppades på onsdagen av amerikanska Nasdaq-börsen och kommer att ligga nere på obestämd tid.

Då hade Worldcom redan meddelat att den ansvarige finansdirektören Scott D Sullivan fått sparken, och att man kommer att säga upp 17 000 personer som ett direkt resultat av krisen. Hela företaget är nu ordentligt i gungning.

Mitt i härvan finns förutom ledande personer i Worldcom också redovisningsfirman Arthur Andersen, som redan innan drabbats svårt av inblandningen i energijätten Enrons skandalkonkurs.

En amerikansk domstol fann nyligen Andersen skyldig till att ha försvårat utredningen kring Enronskandalen, bland annat genom att ha förstört och undanhållit dokument, och företaget har med det förbjudits att ha aktiebolag som kunder.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson

Följ ämnen i artikeln