Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Telia höjer priset med 30 procent

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-28

Dyrare samtal för privatkunder ska ge 2 miljarder i nya intäkter

Telia chockhöjer priset på fasta telefonabonnemang med nästan 30 procent.

Om priserna inte är rimliga kan de få böta.

- Vi kommer att granska det här omedelbart och om det visar sig att prissättningen inte är kostnadsorienterad kan vi förelägga Telia med eller utan vite, säger Viveca Norman, enhetschef på telefrågor på PTS, Post- och Telestyrelsen.

Telia höjer priserna på fasta teleabonnemang med nästan 30 procent till 160 kronor i månaden.

Det innebär att privatkunderna får betala nästan två miljarder mer.

Telia höjer från och med den 1 oktober priserna på fasta telefonabonnemang för privatkunder med 35 kronor i månaden, och för företag med 28 kronor per månad. Det innebär höjda priser för privatkunderna med 1,9 miljarder kronor, räknat på Telias 4,4 miljoner privatabonnemang.

Abonnemang som berörs är Telia Bas, Telia Bas Ungdom, Telia Bas Fritidshus, Telia företagsabonnemang och privatabonnemang.

Telia har i dag 750 000 företagsabonnemang där höjningen drar in drygt 250 miljoner kronor.

- Pristaket som tidigare utfärdats av regeringen har skapat fel prisnivå. Nu när pristaket är borta kan vi sätta priser som ger en rimlig avkastning så att vi kan återinvestera i nätet. Därmed möjliggör vi för andra aktörer att verka inom detta produktområde, säger Kennet Rådne, tf affärsområdeschef för Telia Networks.

Telia räknar med att prishöjningen ska kunna leda till konkurrens på teleabonnemang, ett affärsområde där Telia har en nära hundraprocentig marknadsandel.

Post- och Telestyrelsen är tillsynsmyndighet för telemarknaden. De kommer redan inom några dagar att granska Telias prishöjning.

- Vi kommer att titta på Telias kostnader. Även om det inte finns något pristak längre så har de en skyldighet att ha kostnadsorienterad slutkundsprissättning på telefoni och där ingår abonnemanget, säger Viveca Norman.

Om kostnaderna visar sig motsvara höjningen kan PTS inte göra något, då får kunderna betala. Om höjningen däremot visar sig orimlig i förhållande till kostnaderna så kan Telia få ett föreläggande med eller utan vite om de inte sänker sina priser.

- Jag kan i dag inte säga om det är en rimlig höjning eller inte men man kan väl tycka att det verkar mycket, säger hon.

PTS hoppas att höjningen av abonnemangen leder till ökad konkurrens på marknaden:

– En höjning av abonnemangspriset ökar ju i viss utsträckning konkurrensutrymmet för andra operatörer att hyra Telias accessnät, säger Viveca Norman.

Men sannolikheten för att andra teleföretag ska ta upp konkurrensen på abonnemang är inte stor, enligt Jan Werne, vd på Utfors. Eftersom det är Telia som äger det så kallade accessnätet. Telias pris mot andra teleoperatörer är inte kostnadsbaserat, anser Werne. Telias abonnemangspris till kund blir nu 160 kronor.

-Men om jag ska hyra koppartråden av Telia får jag betala närmare 190 kronor, enligt våra tidigare beräkningar. Telias slutkundspriser är billigare än priserna till andra operatörer, säger Jan Werne.

Fram till årsskiftet hindrades Telia att höja sina abonnemangspriser genom det pristak som riksdagen beslutat om. I samband med att pristaket togs bort höjde Telia priset med 20 kronor. Telia har alltså höjt abonnemangspriserna till privatkunder med 52 procent sedan årsskiftet.

Prishöjningarna upprör många privatkunder. De tycker att det är fräckt att höja priserna på en marknad där ingen konkurrens finns.

En av läsarna på aftonbladet.se skriver så här:

- När avregleras telemarknaden helt så jag kan slippa att ha Telia som leverantör överhuvudtaget? Prishöjningar på tjänster som jag inte själv kan välja om jag vill ha, hatar jag rent ut sagt.

Beskedet om Telias höjning var i alla fall en glad nyhet på ett område: På förmiddagen handlades aktien för 46:30 kronor, en uppgång med knappt 2,5 procent på en i övrigt fallande börs.

Annika Sohlander(annika.sohlander@aftonbladet.se)/TT

Följ ämnen i artikeln