– De riskerar slitas sönder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-10

Anders Borg: Risken för hårdast drabbade länderna överhängande

Krisen i den europeiska ekonomin är mycket allvarlig, även för Sverige.

Lånepaketet på 720 miljarder euro kan skapa lugn men enligt Anders Borg är faran inte över.

– Det förefaller ha skett en stabilisering men det finns allvarliga hotbilder. Länder som pådragit sig svagheter riskerar att slitas sönder.

Anders Borg har precis kommit tillbaka från mötet med EU:s finansministrar i Bryssel. Han berättar om intensiva förhandlingar som blev klara precis innan börsen öppnade i Tokyo.

Han menar att Europa och Sverige med nöd och näppe undvikit en allvarlig kris.

– Under en period på gårdagskvällen så såg läget mycket allvarligt ut. Nu lyckades vi göra en bred uppgörelse som gör att vi kan hantera länder med bekymmer.

Stora utmaningar

Det enorma lånepaket som sätts undan för framtida kriser kan skapa lugn på marknaderna. Men de hårdast drabbade länderna står inför stora utmaningar.

– Vi måste gemensamt tydliggöra för Spanien och Portugal att de måste ta sitt ansvar. Vi kan inte ha ytterligare exempel på det som hände i Grekland.

Lånepaketet består av 440 miljarder euro från euroländerna, 110 miljarder euro från Internationella valutafonden och 60 miljarder euro som EU bidrar med.

Kan inte stå utanför

Beloppet skulle räcka för att betala den svenska statsskulden sex gånger om. Sverige deltar bara indirekt genom de 60 miljarderna euro från EU.

Enligt Anders Borg kan Sverige dock komma att skjuta till ytterligare pengar till länder i kris eftersom Sverige som exportland är beroende av att Europas ekonomi fungerar.

– Vi är beredda att ställa upp om det är påkallat. Vi har inga krav på oss eftersom vi inte är ett euroland men vi kan inte heller ställa oss utanför.

Lånen kan bli lönsamma

Lånen kan i så fall komma i en form som Sverige tidigare haft framgång med.

– Vi har tidigare lånat ut 10 miljarder till Lettland och 10 miljarder till Island som vi fått god ersättning för. Vi ska säkra skattebetalarnas pengar.

Finansanalytikern Peter Malmqvist delar Borgs uppfattning att lånen till de krisdrabbade länderna kan bli lönsamma.

– Man måste komma ihåg att det här är lån, inte bidrag. Låntagaren betalar ränta och varje land kommer att tjäna på att låna ut de här pengarna. Lånar vi ut till Grekland så gör vi en god affär.

Eurozonens första test

Hans bedömning är att lånepaketet som beviljats räcker för att stoppa det dalande förtroendet och skapa lugn.

– Jag tror inte att det kommer att behövas ytterligare åtgärder. Nu har EU och euroländerna tydligt markerat att de svaga länderna inte står ensamma.

Enligt Peter Malmqvist förvärrades krisen av att Tyskland och andra starka länderna tidigare visat ovilja att hjälpa till, något som nu är åtgärdat.

– Det här var eurozonens första test i ekonomisk robusthet. Oron kom av att det inte lät så kul när de starkaste länderna inte ville gå in och stötta de svagaste.

Följ ämnen i artikeln