Här är dina största eltjuvar

Beata Wallsten/TT

Publicerad 2022-09-11

Torktumla inte för mycket om du vill spara in på elen i vinter. Arkivbild.

Drar elräkningen i väg? Hoppa över bastun och låt kläderna lufttorka.

Här är ett par av hemmets största energitjuvar.

Elpriserna väntas nå nya toppar i vinter. För att kostnaderna inte ska fortsätta skena iväg kommer många att behöva se över sin elförbrukning – och kanske dra ner på användningen av vissa saker i hushållet.

Med vissa hushållsapparater kan man spara mer än andra, om man ser till sparade kilowattimmar (kWh). Årligen förbrukar en normalvilla runt 20 000 kWh och en liten lägenhet omkring en tiondel så mycket, 2 000 kWh. I augusti låg snittpriset för en kWh mellan 1:28 och 4:70 kronor (elområde 1 respektive 4), inklusive skatter och nätavgift.

För att nå upp till en kWh krävs det till exempel endast tio minuter i bastun (6 000 W), åtta minuter för induktionshällen (maxeffekt 7 350 W), eller 27 minuter med hårtorken på (2 200 W), enligt Mälarenergis beräkningar. För ugnen krävs det 75 minuter för att förbruka en kWh. För tvättmaskinen behövs det en till två tvättar i 40 grader.

Så om du vill leva energisnålt men samtidigt snabbtorka dina kläder och lakan efter tvättarna, behöver du nog tänka om. Torktumlaren är en av hemmets största energitjuvar, när du endast efter en femtedels torkning når upp till en kWh.

Under de kallare dagarna krävs det enbart en och en halv timme för motorvärmaren att förbruka en kWh.

Största energitjuven

Kort och gott så är det allt som har med värme att göra i hemmet som förbrukar mest energi, enligt den kommunala energirådgivaren Ted Lundberg.

Den allra största elboven är värmen – om det är någonting som man betalar för själv. De som bor i hyresrätt gör oftast inte det, och för de som bor i bostadsrätt så är värmekostnaderna oftast inbakade i månadsavgiften. Men annars finns det mycket att spara här.

Om värmen i hushållet sänks med endast en grad, kan man spara in på ungefär fem procents energi.

– Efter värmen så är det varmvattnet, vilket brukar kosta runt en fjärdedel av vad värmen kostar. Men det är också beroende på hushåll. Ett pensionärspar har en betydligt lägre förbrukning av varmvatten än vad en barnfamilj med tre tonåringar har till exempel, enligt Ted Lundberg.

Lättaste vägen

För att dra ner på sina elkostnader är därför en översyn av hushållets värmesystem en ganska bra väg att gå. En lösning är att uppgradera värmesystemet. Om man till exempel har direktverkande el kan den ofta kompletteras med en luftvärmepump.

Om bostaden har elpanna och vattenburet system kan en bra lösning vara att koppla in en luftvärmepump eller bergvärme, men det innebär en större investering, fortsätter Ted Lundberg.

– Något som är enklare att göra då är att stänga av sin eldrivna golvvärme – om man har det för extra komfort i till exempel hallen eller i badrummet – när man inte är hemma. Eller att stänga av den helt och inte använda den alls, säger han.

Om man har ett badrum på sex kvadratmeter och elpriset ligger på runt fem kronor per kWh, så kan dygnskostnaden för värmen i det rummet sluta på mellan 15 och 20 kronor.

– Extra golvvärme är en sådan bekvämlighet som man kan avvara, det är svårare med dammsugare, spis eller tvättmaskin, säger Ted Lundberg.

Kolla maskinerna

Om du är i färd med att byta ut dina hushållsmaskiner kan det även vara värt att kolla upp hur energisnåla de nya är.

Om du ska köpa en ny tvättmaskin till exempel, så är det viktigt att inte bara titta på hur lite el den drar utan också hur bra den tvättar, enligt Ted Lundberg.

– Annars gör den ju inte sitt jobb. Då rekommenderar jag att man går in och tittar på Energimyndighetens hemsida där det finns massor med tester på enskilda produkter, som till exempel olika tvättmaskiner, säger han.