Rekordbörs – så ska du investera

Uppdaterad 2014-01-16 | Publicerad 2014-01-15

Stockholmsbörsen har nått en historisk rekordnivå.

Trots höjden kan det vara läge att investera då även framtiden ser ljus ut.

– Ha gärna dina pengar på börsen, men sätt inte alla i bara ett stort företag, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Onsdag 15 januari. Stockholmsbörsen slår nytt rekord och når högstanivån 430,6 för OMXS-index, en sammanställning av samtliga börsbolags aktier.

Vad det innebär på ren svenska är att det totala börsvärdet aldrig varit högre. Och då varnas det genast för stora dykningar, lite de år 2000 och 2008.

Bra investering

Men Claes Hemberg, börsexpert och sparekonom vid Avanza bank, tycker att det är en fin investering, trots den höga toppen.

– Det är ju spännande att börsen slår rekord trots att ekonomin inte är så bra. Men man ska tänka på att det inte är samma börs nu som det var år 2000, säger han.

Då fanns många it-företag som agerade luftslott och gjorde att börsen sjönk radikalt. De bolag som är stora nu, som H&M och Astra Zeneca, anses vara en tryggare investering.

Numera består Stockholmsbörsen av en bredare bukett av bolag, enligt Hemberg.

– Det känns bra att börsen slår rekord när bolagen kostar så lite i snitt, det tyder på att det finns mycket kvar att hämta. Volvo kommer fortsätta stiga, och SKF har inte nått sin högsta kursnivå, säger Claes Hemberg.

Investera i fonder

Han rekommenderar hugade sparare att investera i fonder, gärna Sverigefonder med låga avgifter som innebär att du betalar mindre pengar till banken. Med fördel sparar man genom ett så kallat investeringssparkonto där du kan skaffa både aktier och aktiefonder, slippa skatta för vinsten och i stället betala en relativt låg årlig skatt.

– Det rekommenderar jag både min mamma och min bror. Det kan finnas bubblor inom vissa branscher, men inte börsen som helhet.

Så borde du spara

Claes Hembergs bästa börstips:

Välj enkla folkaktier som H&M, Volvo eller Scania.

Öppna ett investeringssparkonto och köp fonder, gärna billiga Sverige- eller globalfonder.

Om du har en stor pott pengar, så fördela dem över flera tillfällen.

Fondsparande är en fördel då det finns bubblor inom vissa branscher, men inte börsen som helhet.

Följ ämnen i artikeln