Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Nu lyfter Telia Sonera

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-28

Folkaktien tog ett glädjeskutt sedan vinsten fördubblats

Stockholm

Den svensk-finska telejätten Telia Sonera gjorde en vinst på 5,6 miljarder kronor under det andra kvartalet.

Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året.

Beskedet fick folkaktien att ta ett glädjeskutt på börsen.

Aktien steg med 7,0 procent till 33:80 kronor.

Enligt kvartalsrapporten uppgick Telia Soneras omsättning till 20,6 miljarder kronor, en ökning med två procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Antalet kunder ökade med 9 procent till 22,8 miljoner.

Lägre prisnivåer påverkade Telias försäljning negativt med 6 procent under kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Guldregn över aktieägarna

Och efter flera års hårda prövningar väntar nu ett guldregn för aktieägarna:

– På grund av vår finansiella styrka kan vi ge tillbaka pengar till aktieägarna genom att dela ut 30 till 50 procent av nettoresultatet. Utöver det ska vi skifta ut 30 miljarder kronor under tre år till aktieägarna, säger vd:n Anders Igel till TT.

I Telia Sonera finns runt 4,7 miljarder utestående aktier. Det innebär att cirka 6:40 kronor per aktie kan komma att delas ut.

Ytterligare 30 miljarder kronor kan komma att delas ut under åren 2005–2007, skriver bolaget i delårsrapporten.

Telia Soneras styrelseordförande Tom von Weymarn säger till TT att styrelsen löpande diskuterat vad man ska göra med bolagets stora kassa.

– Vi var medvetna om att det fanns förväntningar från placerarna, men beslutet baseras på våra egna bedömningar.

Han säger att beslutet om att återföra 30 miljarder till ägarna grundas på en bedömning av bolagets behov av kapital på kort och lång sikt.

– Som en konsekvens av analysen var det ganska uppenbart att vi sannolikt skulle bli sittande med en ganska stor kassa, då var det relevant att överväga att återföra en del av kassan till aktieägarna, säger han.

Har ni diskuterat det här länge i styrelsen?

– Vi har diskuterat det löpande, senast vid bolagsstämman. Men då såg vår situation annorlunda ut, expansionsplaner kunde kräva större flexibilitet och rörlighet. Men vi har successivt reviderat den bilden.

Varför?

– Dels har det att göra med att vi kortsiktigt var något låsta i vår situation i Turkiet och Ryssland, det skapades inte de förutsättningar som vi hoppats på – åtminstone inte omedelbart, säger von Weymarn och tillägger att det kanske blir tillfälle att öka innehaven i Turkcell och Megafon längre fram.

Tidigare artiklar

TT , atonbladet.se

Följ ämnen i artikeln