Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Iskallt klimat för nyintroduktioner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-23

Max en handfull noteras innan året är slut

Fortsatt skakigt börsklimat, allt sämre handel på börsens småbolagslistor och sjunkande kurser för majoriteten av årets börsnykomlingar.

Klimatet för nyintroduktioner är iskallt.

– Ska man överhuvudtaget överväga notering nu måste man vara stabil, lönsam och ha ett långsiktigt hållbart sätt att tjäna pengar på, säger förre börschefen Carl-Johan Högbom, numera rådgivare åt börsaspiranter.

På Stockholmsbörsen räknar man med att ”max en handfull” bolag noteras innan årets slut.

– Vi bedömer att det blir en mycket låg aktivitet. Utdelning av bolag och förflyttningar mellan olika listor behöver inte vara beroende av marknadshumöret men talar man om rena nyintroduktioner är det nog bara ett fåtal bolag som vågar sig ut, säger Jan Axelsson, noteringsansvarig.

Redan under våren vände många företag i dörren till börsen. En rundringning bland företag som så sent som i juni räknade med notering innan årets slut visar att ännu fler nu skrinlagt sina planer.

Dagens underdrift

– Allt var klappat och klart för att gå ut nu i september men handeln i mindre bolag är för låg för att vi ska kunna räkna med att aktien blir likvid. Vi är inte heller lönsamma ännu, och det är väl en underdrift att säga att intresset för sådana bolag är rätt svalt nu, säger Bo Wigstrand, VD för e-learningsföretaget Grade.

Även automationsföretaget Flexlink (delägt av riskkapitalbolaget EQT) och video- och spelbolaget UDS har lagt börsplanerna på is och på Christer Fåhraeus skapelse Cellavision är man i färd med ”bryggfinansiering” i syfte att vinna tid.

– Styrelsens beslut om att gå till börsen innan årets slut är inte upphävt, men vi arbetar nu fram ett alternativ så att vi ska kunna invänta ett mer gynnsamt börsklimat, säger VD Yvonne Mårtensson.

Assi Domäns utdelning av Billerud, som leder till notering i december, samt några mindre bolag som Hydropulsor och bioteknikbolaget Novaseptics, håller fast vid notering under hösten men före detta börschefen, Carl-Johan Högbom, numera konsult i egna företaget Högbom Söderström och rådgivare åt företag som vill in på börsen, menar att kraven idag är mycket högt ställda.

Tjäna pengar ett måste

– För ett år sedan hade marknaden fortfarande ganska låga krav på ’förhoppningsbolagen’ och mer traditionella krav på de traditionella företagen. Idag ställer man traditionella krav på alla typer av bolag. Ska man våga sig ut idag är det en förutsättning att man är stabil, lönsam och har ett underliggande affärssegment som är långsiktigt hållbart. Förhoppningsbolagens tid är minst sagt förbi, säger Carl-Johan Högbom.

På hans egen kundlista finns ”ett tiotal” bolag som är på väg till börsen, varav han räknar med att ett eller två noteras under hösten.

– Fortfarande är det många bolag som planerar sin notering även om de inte har satt datum än, och behovet av att förbereda sig ordentligt för en notering är mycket större idag än för ett år sedan. A och O är att ta god tid på sig; man bör leva och kommunicera som om man vore noterade minst ett halvår innan så man hinner göra sina misstag innan man är ute i offentligheten. Livet efter en notering blir aldrig detsamma som innan.

Även på investmentbankerna bekräftas bilden av klimatet för nyintroduktioner som iskallt.

– Talar vi om rena börsintroduktioner där man tar in pengar från marknaden tror jag på ett mycket begränsat antal, färre än fem, säger Jan Olofsson, corporate finance-chef på Handelsbanken.

– Sannolikt kommer vi istället att få se ett antal uppköp under hösten, företrädesvis av de bolag som länge varit på väg till börsen. De flesta som fortfarande siktar på en notering pratar om ’nästa vår’.

Lotta Edling (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln