Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Alla vinner på Teliaaffären

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-08

Och mest vinner vi konsumenter

Marianne Nivert for president!

23 dagar slogs hon och Telialedningen som gladiatorer för att vända nederlag till seger.

De lyckades. Konsumenterna har all anledning att vara glada.

När Post- och telestyrelsen i mitten av december meddelade att Telia inte var ett av de fyra företag som fått licens för tredje generationens mobilnät gick en chockvåg genom Telefonsverige. Ingen hade räknat med att Nordens största mobiloperatör skulle bli utan.

Sedan dess har Telia slagits med alla tillgängliga vapen för att skaffa sig det som Nils-Gunnar Billinger och Post- och telstyrelsen nekade dem.

En efter en har koncernens mest trovärdiga medarbetare fått vittna om hur fel beslutet var.

Mobillegendaren Östen Mäkitalo, förre statsministern Ingvar Carlsson – arsenalen av mänskliga projektiler verkade i det närmaste outtömlig.

Många vinnare på affären

I dag, 23 dagar och många upprörda känslor senare, avgår Telia med segern.

Genom att bilda ett gemensamt bolag med Jan Stenbecks Netcom, som fick en av de åtråvärda licenserna, får Telia tillgång till 3g-nätet på sin viktigaste marknad.

Vinnarna på affären är många.

Marianne Nivert själv är en av dem. I höstas avgick Jan-Åke Kark av hälsoskäl från posten som vd i Telia efter ett mycket stormigt år och spruckna fusionsplaner med Telenor.

Nivert, en av företagets trotjänare, hoppade in på vd-stolen och har nu lotsat företaget genom dess värsta kris. Grattis, Nivert. Nu kanske du får stryka ”t f” framför vd-titeln?

Telia, dess anställda och aktieägare kan också ropa hurra. Utan tillgång till 3g-nätet på hemmaplan hade företaget hamnat på efterkälken i den tekniska utvecklingen.

Näringsminister Björn

Rosengren är huvudägare i Telia, staten äger fortfarande 70 procent medan resten av aktierna är spridda på nära en miljon småsparare.

I förmiddags gick värdet upp en smula. Rosengren drog sannolikt en suck av lättnad.

Men största vinnare är konsumenterna. Affären mellan Telia och Netcom gör framtidens mobila internettjänster billigare än de annars hade blivit. Dessutom kommer utbyggnaden att gå snabbare.

Både Netcom och Telia säljer GSM-tjänster.

Det innebär att de redan har master utplacerade över landet, ett inte oviktigt faktum.

Billigare och snabbare

För det första blir utbyggnaden mindre dyr. Netcom räknade med att deras investeringar i det nya nätet skulle kosta knappt 26 miljarder kronor.

Telias beräkningar hamnade på knappt halva den summan.

Nu krymper den sannolikt ytterligare.

Nya basstationer kan placeras vid redan uppförda master dit det finns färdiga vägar. Dessutom kommer utbyggnaden att gå mycket fortare.

Höga telemaster är ingen favoritgranne, överklaganden över bygglov är legio och de tar tid.

Men när masterna redan finns krävs inget tillstånd från dem som bor i närheten.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln