Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Räntan stiger se över bolånet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-28

Familje-ekonomen: Det kan vara läge att binda nu

Nu blir det dyrare att bo igen - villaräntorna stiger.

Men ska jag binda mitt bolån?

- Det är läge att göra det om du vill veta säkert vad räntekostnaden blir, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

Marknaden väntar sig en räntehöjning från Riksbanken inom kort. Signaler från riksbanksledamöterna vägs samman med det faktum att inflationen ligger högre än målen. Och därmed skjuter också boräntorna i höjden.

Men experterna är inte oroliga för en räntechock.

- Jag tror att inflationen faller under våren och att räntorna bara höjs ett snäpp, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB.

Egna ekonomin får avgöra

- Men den som är rädd för att inflationen ska ta fart och som absolut vill binda sitt lån ska göra det nu. Den egna ekonomin och hur stora risker man har råd att ta måste få avgöra.

De senaste dagarnas höjningar ligger mellan 0,05 och 0,25 procentenheter.

Bland dem som höjer boräntorna finns SEB, HSB, Spintab och Skandiabanken. Men också hos småländska Ikanobanken blir lånen dyrare:

- Upplåningskostnaderna har ökat på grund av att marknaden tror att Riksbanken kommer att höja räntan, säger Ann-Sofie Magnusson som förklaring till de stigande räntorna.

Höjning väntas från Riksbanken

Med räntehöjningen följer automatiskt funderingar om det är dags att binda bolånen nu.

- Jag tror att räntan kommer att höjas under året och därför är mitt råd: Bind en tredjedel på två år, en tredjedel på ett år och behåll en tredjedel rörligt, säger Magnusson.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, förklarar de dyrare boräntorna med den väntade räntehöjningen från Riksbanken och att alltfler indikationer tyder på att såväl svensk som amerikansk, fransk och tysk ekonomi är på väg att återhämta sig.

Han befarar att boräntorna kommer att stiga sakta men säkert under året - men till måttliga nivåer.

- Vi ska komma ihåg att det bara är tre år sedan vi hade boräntor runt åtta-nio procent, säger Fölster.

Anette Holmqvist

Följ ämnen i artikeln