Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Deras årslön: 550 miljoner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-05-01

DIREKTÖRERNAS KONUNG Fred Hassan, vd för Pharmacia, är den direktör som tjänar mest av de svenska börs-pamparna. Bara hans optioner har ett aktievärde på 1,1 miljard. I årslön plockar han ut drygt 15 miljoner kronor. Ett belopp som bara överträffas av en person: Kurt Hellström, vd för det hårt bantande Ericsson.

Börsraset satte djupa spår - men inte i de fetaste plånböckerna.

Direktörerna för de 30 mest omsatta bolagen tjänade 550 miljoner i lön och bonus förra året.

Vinnare är Pharmacias vd Fred Hassan, 56.

Säljer han sina optioner i dag kan han kamma hem en halv miljard.

Börsen rasade med hela 18 procent under 2001. Bolagen levererade bokslut efter bokslut med katastrofala resultat och småspararna kunde redan tidigt på året se sig snuvade på sina investeringar.

Men direktörerna har ingen anledning att klaga. Deras löner är antingen oförändrade eller har höjts rejält. I de fall där bonusen blivit lägre har de fasta lönerna ofta höjts som kompensation.

Eller så gör man tvärtom. Som i Wallenbergs maktbolag Investor. Trots förra årets svaga utveckling ökade vd Marcus Wallenberg sin bonus med 55 procent.

Aftonbladet har granskat direktörernas och styrelsernas villkor i de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Vinnare alla kategorier är Pharmacias ordförande och vd Fred Hassan, 56.

Bonus på 22 miljoner

Bara bonusen för 2001 blev drygt 22 miljoner. Enligt styrelsen överträffade Hassan alla uppsatta mål vilket gjorde att bonusen höjdes med hela 55 procent.

Men aktiekursen var tydligen inte inräknad. Den föll med 20 procent på förra året.

- Han måste erbjudas en lön som är konkurrenskraftig jämfört med vad andra amerikanska läkemdelsföretag erbjuder. Annars får vi inte en sådan chef, säger informationschefen Marianne Bärnhielm.

Ett annat sätt att säkerställa en hög bonus är att hota med att säga upp sig. Den strategin utnyttjade Scanias vd Leif Östling, 56. Han lyckades övertala styrelsens ordförande Anders Scharp om en bonus på 10 miljoner för att lotsa igenom affären med Volkswagen.

- Jag hade lämnat Scania om jag inte hade fått den bonus och de ersättningar som jag fick under 2001, sa han till Dagens Industri i veckan.

Även att sitta som ordförande eller vice ordförande i någon av jättarna kan löna sig. De delade på 70 miljoner i arvoden förra året.

Investor var det svenska bolag som hade högst ersättning till styrelsen. Det berodde bland annat på att såväl vice ordförande Claes Dahlbäck, som vice ordförande Jacob Wallenberg var anställda i bolaget och kunde plocka hem både lön och bonus.

Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh, är mycket kritisk.

- Man kan inte vara anställd samtidigt som man är vice ordförande. Det blir en konstig sammanblandning av roller.

För generösa villkor

På en punkt har några av direktörerna fått känna av börsens nedgång. De generösa optionsprogrammen har inte utvecklats i den riktning det var tänkt. Flera av börscheferna skulle rent av gå med förlust om de fick lösa in sina optioner i dag.

Därför har programmen omarbetats till årets bolagsstämmor. Men villkoren har i flera fall varit alltför generösa.

Skandia och Nordea har redan backat. SEB fick också hård kritik på sin stämma.

Men det finns några undantag. Securitas vd Thomas Berglund fick aktier i bolaget till ett värde av nära 250 miljoner.

Även Astra Zenecas vd Tom McGillop har lyckats teckna ett förmånligt optionsprogram. Säljer han i dag kan han kamma hem 46,4 miljoner.

Pharmacias Fred Hassan vinner dock även här. Hans 2,2 miljoner optioner har ett underliggande aktievärde på 1,1 miljard.

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln