Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Omstridd Ramqvist lämnar Skandia

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-12

Avgår som styrelseordförande

STOCKHOLM

Lars Ramqvist, ett av svenskt näringslivs tunga namn, är på väg av scenen. Något kantstött avgår han i vår som styrelseordförande för Skandia.

 För ett par år sedan svingade Lars Ramqvist ordförandeklubban i Skandia, Ericsson och Volvo. Dessutom var han ledamot i Astra Zenecas och SCA:s styrelser. Ett fullfjädrat, inflytelserikt styrelseproffs.

  I dag har han lämnat de flesta styrelserummen, utom Volvos och SCA:s. Med ålderns rätt, kan tyckas, eftersom han fyller 65 år i år.

  Å andra sidan har det inte varit några högljudda rop för att få honom att sitta kvar. Tvärtom har hans styrelsetid de senaste åren kantats av kritik och det har funnits krav på hans avgång.

  Som styrelseordförande i Skandia har han till exempel varit tvungen att backa två gånger från vidlyftiga optionsprogram till chefer och anställda. Fallande börskurs, pressat ekonomiskt läge, höga bonusar och lägenheter till chefer är andra ämnen som debatterats under hans ordförandetid.

Ericssons koncernchef

  Ändå är det kanske mest med Ericsson som man förknippar Lars Ramqvist. Han var koncernchef mellan 1990 och 1998, och affärerna gick strålande. Försäljning, vinster, börskurs, allt pekade uppåt och gick Ramqvists väg.

  Då och då gjorde Ramqvist, gruvarbetarsonen från Grängesberg, något utspel om höga svenska skatter, kompetensflykt och dåligt svenskt företagsklimat.

  Kanske var det här han skulle gått av scenen, men han ville mer.

  Ramqvist blev i stället styrelseordförande i Ericsson, men gav ganska snart sin efterträdare, Sven-Christer Nilsson, sparken. Sedan gjorde han själv tillfällig comeback som koncernchef, samtidigt som han var styrelseordförande, under tiden som Kurt Hellström skolades in.

Växande förluster

  Och det var här problemen startade och Ramqvists glans började slockna.

  De stora nedskärningarna och de växande förlusterna möttes av ramaskri från fack, politiker och aktieägare. Mer än en gång krävdes Ramqvists avgång, men han blev kvar till hösten 2001.

  En del av kritiken mot Lars Ramqvist har bestått i att han varit njugg med information och inte svarat på frågor. Även på onsdagen valde han att tiga. I ett pressmeddelande om sin avgång skriver han att inga kommentarer kommer att ges "utöver vad som här framgår".

Maria Davidsson/TT

Följ ämnen i artikeln