Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Bostadspriserna går ner när arbetslösheten stiger”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-20

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.

Johanna O säger: Jag och min sambo funderar på att köpa lägenhet i Umeå den närmaste tiden för ca 900 000 kr. Är det dålig timing? Hur mycket riskerar vi att förlora jämfört med om vi väntar? Vad ska vi tänka på ekonomiskt? /Johanna O
Annika Creutzer säger: Jag tror att priserna kommer att falla men det blir mest på orter där arbetslösheten stiger. På en universitetsort som Umeå blir det nog inte lika mycket. Det bästa är om ni kan lägga minst 15 procent som kontantinsats och bara låna resten. Gör en budget med minst 6 procents ränta för det är en normal ränta. Och vi kan vänta att räntorna stiger om 1-2 år.
Lena säger: Jag kommer i sommar att få en summa på ca 200 000 SEK. Vart ska jag placera dom? Jag vill inte binda upp dom utan jag vill ha möjlighet att ta ut pengar vid behov. Är ett vanligt sparkonto ett bra alternativ? Var får man bra ränta på ett sådant?
Annika Creutzer säger: Det beror på din ekonomi i övrigt. Börja med att sätta pengarna på ett sparkonto med bra ränta. Räntorna varierar kraftigt. I dagens Aftonbladet hittar du en aktuell sammanställning. Sedan kan du flytta lite i taget till något annat, kanske en aktiefond förslagsvis globalfond. Men fondsparande ska man alltid gå stegvis in och stegvis ur.


säger: Hur många procentenheter kan man egentligen pruta ner räntan med på banken? En annan fråga är också att man kör lite skrämseltaktik på banken när man ska välja den låga rörliga räntan, är det rätt tycker du?
Annika Creutzer säger: Visst är banken inte lika säker på dig när du väljer rörlig ränta eftersom du då kan byta bank när du vill. Å andra sidan kan det vara lättare att pruta ner räntan på ett lån med bunden ränta. Har du bra förhandlingsläge kan du få ner räntan 0,25-0,5 på ett rörligt bolån. Men en del bolåneinstitut har lån som är prutade och klara.
Camilla säger: Jag har så svårt att hålla i pengar när halva månaden har gått har jag inga pengar kvar hur gör jag för att få pengarna att räcka?
Annika Creutzer säger: Ta de pengar du har att röra dig med när räkningarna är betalda. Ta undan några hundralappar och lägg resten dem i fyra kuvert. Du får bara öppna ett kuvert i veckan. De extra slantarna ber du någon annan förvalta åt dig. Och det är den personen som avgör om du behöver pengarna till något akut. Annars ska pengarna in på sparkontot.


säger: Jag och min sambo vill köpa lägenhet men är rädda för att betala överpris eftersom folk budar så hysteriskt nu pga den låga räntan. Bör vi vänta eller tror du att det kommer fortsätta så här?
Annika Creutzer säger: Jag tror att priserna går ner när arbetslösheten stiger. Gör en kalkyl som visar att ni klarar en ränta på minst 6 procent, gärna 8 procent. Handla inte för mer än ni klarar detta. Köp hellre en mindre bostad nu och byt upp er senare om ni måste köpa.
Sören säger: Var kan jag få rådgivning i ekonomiska frågor, framför allt vad gäller fonder, aktier o dyl? Rådgivning av en expert som inte har provisionsintresse eller dylikt. Vad kostar en sådan tjänst, för jag antar att det inte finns sådana gratisstjänster, i alla fall inte med god kvalitet.
Annika Creutzer säger: Det finns tyvärr få helt oberoende rådgivare. Men du har rätt att veta vilken provision som de får på varje produkt. Det finns en del försäkringsmäklare som arbetar mot fast pris. I övrigt är det media och olika fondsajter som kan ge mer allmän kunskap.
Knickedicken säger: Jag sparar till barnen i fonder. Helt rätt... eller finns det bättre sätt?
Annika Creutzer säger: Det är ofta bra med aktiefonder eftersom spartiden är så pass lång. Men det är också viktigt vilka fonder du valt. En kort räntefond, likviditetsfond, är inte bättre än ett vanligt sparkonto. har du för riskfyllda fonder så finns givetvis risken att pengarna krymper istället för att växa.
säger: Är det klokt att sälja och köpa sitt hus igen pga vi vill lägga om lånen?
Annika Creutzer säger: Jag förstår inte frågan. Ska ni sälja och sedan köpa tillbaka? Ni kan lägga om lån utan att göra detta.
habib säger: Hur kommer det sig att priserna ökar kraftigt när marknaden går bra sen faller dem lite när de går dåligt men dem ökar ju mer än dem faller hur kommer marknaden se ut om ca 20 år om dem fortsätter öka i denna takt för dem faller ju absolut inte lika mycket som dem har ökat
Annika Creutzer säger: Talar du om bostäder så tror jag att vi kan få en ordentlig nedgång om vi får en längre tid med hög arbetslöshet. I förr finanskrisen föll lägenheter i Stockholms innerstad med 20 procent. På orter där arbetslösheten är hög har det tidvis varit närmast omöjligt att sälja. Men givetvis styr också utbudet. Byggs det för lite så betalar vi ändå och drar in på annat.
Gyllenpin säger: Har gjort mig en hacka på fastighetsspekulationer senaste tiden, vart ska jag bäst placera mina tusenlappar idag?
Annika Creutzer säger: Ett bra sparkonto till att börja med. Sedan kan du stegvis placera i fonder och, om du har intresse, i aktier. Dock har ruset uppåt blivit så kraftigt att jag skulle avvakta lite. Fastigheter väntas sjunka och troligen också mark. Men tänk också på att det är ett mycket osäkert ekonomiskt läge. Det kan komma nya obehagliga överraskningar i finanskrisen.
smunken säger: Hej! Kan det vara värt att spara "i madrassen"; säg i form av frimärken eller gamla mynt?
Annika Creutzer säger: Det handlar mer om skicklighet. Den som är riktigt kunnig kan alltid tjäna pengar på att handla med varor. Däremot är det sällan det är så bra bara som finansiell placering, det som är attraktivt en tid kan plötsligt vara helt ute. Jag tänker till exempel på minnestallrikar som utlovades framtida värden och i dag är i stort sett värdelösa. En väninna gick med sin avlidna mors sedelsamling till en mynthandel. Hon fick inte mycket mer än vad som stod på sedlarna.
linda .a- säger: Jag och min man är båda nu arbetslösa, och nu får vi soc.bidrag hur kan man spara när vi får så lite pengar så de räcker inte till nästa månad.... och till o vi har två barn som båda ville ha roligt ...så vad är ditt svar. Mvh Lindafrån småland
Annika Creutzer säger: Det är tufft för er. Har ni berättat för barnen hur ni har det? Be dem komma med förslag till vad ni kan hitta på utan att det kostar. Barn vill helst bara vara med sina föräldrar så bli inte stressade över att ni inte kan ge dem detsamma som andra barn har. Däremot gäller det för er att hushålla med varje krona och försöka att få in lite extra. Mer för pengarna hade för några veckor sedan tips på olika sätt att tjäna lite extra (ex hyra ut, plocka och sälja).
BGO säger: Hej Annika! Vad säger du om JAK-banken? Fördelar, nackdelar? Överväger en flytt av bolånet.
Annika Creutzer säger: JAK bygger på att du först sparar och sedan får låna till i stort sett ingen ränta. Den är mycket populär hos dem som av religiösa skäl inte vill ha med räntor att göra. Tanken är god och jag gillar detta att man först ska spara innan man lånar. Hur det blir rent ekonomiskt jämfört med en traditionell bank har jag inte räknat på.
Florencia säger: Är 34 år och jag undrar hur det är smartast att pensionsspara privat. Idag sparar jag 100 kr då jag är mammaledig, innan det 300 kr hos Swedbank, Robur.
Annika Creutzer säger: Tyvärr är det inte så klokt sätt. När du sparar ett så litet belopp försvinner det mesta i avgifter. Du kan dock ha en del försäkringar knutna till pensionsförsäkringen så sluta inte bara att betala utan att undersöka det först. Är du mammaledig tycker jag att barnets far ska spara i en kapitalförsäkring till dig som är din enskilda egendom. Särskilt om han själv inte tar lika mycket ledigt.
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
hannah säger: Hej, undrar hur länge du har jobbat för privatekonomi?
Annika Creutzer säger: Jag är nationalekonom i botten och har skrivit om ekonomi sedan 1984.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack alla som skickade in de kloka och varierande frågorna. Ha en skön helg! Nästa vecka är jag tillbaka igen.

Följ ämnen i artikeln