Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Rea på euro

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-09-19

Kronan har blivit starkare efter folkomröstningen

Ja-sidan hade fel. Kronan är ingen skvalpvaluta.

Tvärtom stärks den nu mot euron.

- Ja-sidan var rädd att kronan skulle försvagas. I stället ser vi ett ökat intresse för Sverige, säger SEB:s chefsanalytiker.

billiga pengar Niklas Möre köper utländsk valuta på ett växlingskontor på Landvetter flygplats utanför Göteborg - och kan glädja sig åt att varje euro nu kostar 25 öre mindre än för bara en månad sedan. Och det är inte otroligt att kursen fortsätter nedåt.

Fredagen före folkomröstningshelgen gick det 9,11 kronor på en euro. Dagen efter svenska folkets nej till euron försvagades kronan bara med fem öre till 9,16. Många hade trott att den skulle sjunka till 9,25.

Sen dess har kronan bara blivit starkare, i går gick det 9,01 kronor på en euro.

- Det har funnits en osäkerhet vad som skulle hända efter folkomröstningen. Nu när den osäkerheten är borta riktas fokus på den svenska ekonomin, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB.

- Och många faktorer är starka i förhållande till omvärlden, som tillväxten och statsfinanserna. Då gör man bedömningen att kronan är undervärderad.

Kan gå ner ännu mer

Utländska aktörer har redan visat ett ökat intresse för att köpa svenska statsobligationer. För att de ska kunna göra det måste de köpa kronor, vilket leder till att kronan stärks.

Robert Bergqvist tror på en ytterligare förstärkning av kronan.

- I början av nästa år är den förmodligen 20 öre starkare än i dag, och ligger kring 8,80. Kronan har legat på en alldeles för svag nivå under lång tid, säger han.

En möjlig utveckling om kronförstärkningen fortsätter är att Riksbanken sänker styrräntan för att stimulera företagen.

- En starkare krona innebär ju en avkylning av svensk ekonomi, eftersom exportföretagen får svårare att exportera, säger Robert Bergqvist.

Ja-sidan hade fel

Valutaanalytikern Claes Måhlén på Handelsbanken konstaterar att ja-sidans värsta farhågor inte infriats.

- Skräckscenarierna delas inte av marknaden. Den har fortfarande förtroende för svensk ekonomi, säger han.

Händelseutvecklingen efter Sveriges nej till euron går även på andra sätt i en positiv riktning.

- Det som talar för kronan är att svensk ekonomi ser bättre ut än sina EMU-motsvarigheter, säger analytikern Thomas Jellvik på Swedbank.

- Dessutom säger regeringen nu att den vill lyfta upp tillväxtfrågor. Det är positivt. Det hade inte hänt inom EMU, då hade vi gömt oss bakom euron och haft mycket mindre press på oss, menar Jellvik.

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln