Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hälften av Ann-Sofies PPM-pengar är borta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-27

Unga kvinnor de stora förlorarna

Unga kvinnor är de stora förlorarna på pensionsomläggningen.

Pensionspengarna de fick placera i aktiefonder för två år sedan har i dag minskat med hela 42,5 procent, visar Aftonbladets granskning.

- Det känns ju som om man blir lurad hela tiden hur man än gör, säger Ann-Sofie Ahl Skottestad, 38.

"känns som man blir lurad" Ann-Sofie Ahl Skottestad, 38, tillhör den grupp som förlorat mest på sina PPM-fonder. "Men det dröjer 25 år tills jag går i pension. Då har förhoppningsvis värdet ökat igen", säger hon.

I höst har det gått två år sedan det nya pensionssystemet trädde i kraft och resultatet hittills är mycket nedslående.

Av de 94 miljarder som placerades i premiepensionsfonder har hela 35,7 miljarder gått förlorade som en följd av den stora nedgången på börsen.

Minus 8 944 kronor

På Aftonbladets uppdrag har Premiepensionsmyndigheten (PPM) gjort en unik datakörning som visar utvecklingen av PPM-sparandet.

För första gången kan man jämföra i procent och kronor hur det har gått för män och kvinnor födda åren 1941, 1951, 1961, 1971 och 1981. Vilka av dem som har förlorat mest.

Störst förlorare i procent av satsat kapital är kvinnor i 30-årsåldern tätt följda av män i samma generation. I snitt har värdet på deras pensionsbesparingar minskat med 8 944 kronor.

Den största förlusten i pengar räknat har däremot drabbat män i 40-årsåldern. De hade störst pensionsbesparing att placera i fonder och var villiga att ta risker.

Bäst har 80-talisterna klarat sig. Troligtvis för att många av dem inte brytt sig om att välja fonder överhuvudtaget.

Den som inte valde aktivt fick sina PPM-pengar placerade i Premiesparfonden som minskat 35 procent.

Ingen lyssnade

Inför omläggningen av pensionssystemet höjdes några kritiska röster som ansåg att det var fel att tvinga svenska löntagare att spekulera på börsen. I den tidsanda som då rådde var det dock få som lyssnade.

Hittills har börsutvecklingen gett kritikerna nya argument. Om PPM-pengarna fått stå kvar i det gamla systemets statliga inkomstpension hade värdet i stället ökat med närmare 8 miljarder.

Omläggningen skedde vid den mest olämpliga tidpunkt man kunde tänka sig. Börsraset som varit slår till och med 30-talets Kreugerkrasch i omfattning.

Viktigt att komma ihåg är också att nedgången på PPM-pensionen inte kan räknas som förlust förrän det är dags att ta ut pengarna.

"Det är 25 år kvar"

Ann-Sofie Ahl Skottestad är 38 och tillhör därmed den grupp som tvingats se sina pensionsbesparingar minska mest i värde.

- Jag inser att jag är en stor förlorare när det gäller pensionen, säger hon. Men man kan inte bry sig. Det känns ju som om man blir lurad hela tiden hur man än gör.

- Trösten är att det lär dröja minst 25 år tills jag går i pension. Då har förhoppningsvis värdet ökat igen.

Thomas Gustafsson

Följ ämnen i artikeln