Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ödesdag i New York

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-17

Stora aktörer planerar stödköp om kurserna rasar

Osäkerheten är stor inför New York-börsernas öppning i eftermiddag, svensk tid. Men det finansiella USA har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra panikartade försäljningar och ett kraftigt kursras.

Flera storföretag tänker köpa tillbaka aktier och tunga aktörer, däribland finansmannen Warren Buffet, har förklarat att de tänker stödköpa aktier om kurserna rasar.

New York-börsen ligger bara något kvarter från katastofplatsen vid World Trade Center där nästan 5 000 personer fortfarande saknas i rasmassorna. Handeln idag kommer att föregås av två tysta minuter för att hedra offren.

Stängningen är den längsta sedan börskraschen 1929 och har gett de finansiella institutionerna gott om tid att förbereda sig inför det som lovar att bli en av de mest osäkra och dramatiska börsdagarna någonsin.

Förberedelserna har gått ut på att försöka ge en stark signal till övriga världen genom en börsdag som inte präglas av panik och börsras.

- Den amerikanska centralbanken Federal Reservere har pumpat in miljarder dollar i det finansiella systemet för att säkerställa att det inte uppstår likviditetsbrist. Många väntar sig också en snar räntesänkning från Fed för att minska oron på marknaden. En del bedömare tror att den kan komma så tidigt som idag måndag, medan andra menar att Fed först vill avvakta utvecklingen på börserna.

- Restriktionerna för företagens återköp av aktier har lättats, så att företagen direkt kan börja köpa tillbaka aktier när börsen öppnar. Ett dussintal företag har redan annonserat att de tänker gå in i marknaden, däribland teknikjätten Cisco och Boston Fleet Financial.

"Det här är inte rätt tillfälle att spekulera mot Amerika", säger Hans McKinnell, VD för läkemedelsjätten Pfizer, ett annat företag som tänker köpa tillbaka aktier.

- Wall Streets mäklarfirmor samarbetar för att se till att handeln kan komma igång som vanligt, bland annat genom att ge krediter till varandra. Mäklarfirmorna väntas sig enorma volymer när handeln startar.

"Vi förväntar oss stora volymer, men ordnad handel", säger John Thain, operativ chef på Goldman Sachs till Financial Times.

Pensionsfonder stödköper

Det finns också uppgifter om att man kommer att vara restriktiv i sin handel med hedgefonder för att inte förstärka svängningar på marknaden.

Flera tunga marknadsaktörer har gått ut och uttalat sitt förtroende för aktiemarknaden och att man tänker agera för att stötta den. Världens mest framgångsrike förvaltare, Warren Buffet, sa i en TV-intervju att han inte tänker sälja sin aktier. Han menar att terrordåden inte kommer att påverka USAs ekonomi och att det därför vore dåraktigt att sälja. Han kommer däremot att köpa vissa aktier om kurserna rasar.

35 statliga och privata pensionsfonder har sagt att de tänker gå in och stödköpa i marknaden i händelse av ett kraftigt kursras.

”Mitt krigsbidrag”

Bland amerikanska småsparare cirkulerar uppmaningar att köpa aktier som en patriotisk handling.

Louis Harvey, chef för konsultbolaget Dalbar säger till Wall Street Journal att han redan lagt in en köporder på 10 000 dollar i en indexfond.

"Det är mitt bidrag till krigsansträngningarna."

Hittills verkar det också som om de amerikanska småspararna sitter relativt lugnt i båten.

"Vi är förvånade över den låga aktiviteten. Människor agerar med stor behärskning", säger Bob Bissell chef för Wells Capital Management til WSJ.

Men det finns också aktörer som varnar för att försöka gå in och manipulera marknaden.

"Det vore ett gravt misstag att försöka manipulera eller styra marknaden i någon riktning. Det är dömt att misslyckas", säger en hedgefond-förvaltare till WSJ.

Flera aktörer uppger att de kommer att vänta med att handla tills en första artificell reaktion lagt sig.

De menar att det verkliga testet inte kommer förrän om några veckor när det står mer klart vilka effekter terrordåden egentligen kommer att ha på amerikansk ekonomin. Redan har ett par bolag vinstvarnat med hänvisning till attacken; Ford som uppger problem med komponentleveranser, och General Elecric, vars försäkringsdel räknar med att behöva betala ut drygt 6 miljarder kronor i ersättning.

Flygbolagsaktierna väntas också falla kraftigt.

Andreas Cervenka (andreas.cervenka@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln