Frisören Hanna, 65: Antalet kunder har störtdykt
Uppdaterad 2020-04-01 | Publicerad 2020-03-27
Hanna Tutsch, 65, har drivit frisörsalong i 35 år.
Nu tvingas hon klippa de få som tar sig dit med munskydd.
– Jag får leva på min dotter, säger hon.
På salong Hair Studio i Uppsala ser det ut som i en operationssal.
– Jag står med munskydd. Min kund har på sig en engångskappa. Jag har handskar och kunden har handskar så hon kan bläddra i tidningen. Efter kundens besök så desinfekterar vi borden, stolen – allting, säger Hanna Tutsch som drivit frisörsalong sedan 1985.
De senaste veckorna har allt färre tagit sig till salongen. De äldre avbokar och de yngre kunderna håller sig borta. Den första veckan i mars rullade allt på som vanligt, men sedan regeringens tuffare beslut har kunderna börjat hålla sig hemma.
Kan inte ta ut lön
När Hanna Tutsch kom in till jobbet i morse ringde flera kunder och avbokade dagens frisörbesök. På två veckor har omsättningen minskat med 70 procent.
– Antalet kunder har störtdykt. Jag har flera inplanerade kunder på måndag men jag tror de kommer att ringa och avboka, säger hon.
– Den här månaden kommer jag inte att kunna ta lön. Jag får leva på min dotter och de besparingarna jag har.
”Blir nästan gråtfärdig”
Men det är inte själva coronaviruset som oroar Hanna Tutsch.
– Jag är 65 år, så egentligen hör jag till riskgruppen men jag är inte rädd för corona. Jag är rädd för en ekonomisk krasch. Det kommer att komma våld och krig. Proportionerna i dag är inte relevanta. Det kan leda till fler dödsfall, framför allt bland folk i arbetsför ålder.
Det är den ekonomiska krisen som kommer i coronavirusets kölvatten som skrämmer henne.
– Jag blir nästan gråtfärdig. Min generation har hela tiden sett samhället gå framåt men nu känns det som att vi hamnar på 30-talet igen. Det kommer att gå fort. Från välstånd till depression på en månad. Det är skrämmande och ingen är förberedd på det.
Frisören kritisk mot krispaket
Inte heller frisören Mahi, som driver en salong i Stockholm, har tidigare varit med om ett liknande kundtapp.
– Jag köpte en egen salong under finanskrisen 2008. Men det märktes knappt att det var kris, folk behövde fortfarande klippa sig, säger hon.
I dag är läget ett helt annat. På ett par veckor har hon tappat merparten av sina kunder och tvingats korttidspermittera flera av sina anställda.
– Det ser inte så lysande ut. Vi har direktkontakt med folk och de är antingen rädda eller så följer de det som staten säger. Sen kan vi själva bli sjuka också, så fort man har minsta symtom behöver man sitta hemma.
– Den enda hjälpen vi egentligen får är att hyran går ned och att en del av arbetsgivaravgifterna försvinner. Tar jag ett lån så måste det betalas av sen.
Situationens ovisshet är det som är allra jobbigast.
– Om man vetat att det tar slut i juni hade man kunnat planera för det. Nu är det så himla ovisst. Tänk om det fortsätter över sommaren? Då tar det kanske slut för salongen.