Försäkringarna du behöver som student

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-08-16

En hemförsäkring är nödvändig för studenter. Den täcker bland annat kostnader vid stöld och brand, och ger även reseskydd i ett antal dagar, uppger juristen Gustav Jonsson. Arkivbild.

Rum i studentkorridor, en egen cykel och kanske en utbytestermin? Den som kliver in i studentlivet i höst har en del att tänka på – och försäkra.

Med hjälp av en jurist guidar TT dig i försäkringsdjungeln.

Gustav Jonsson är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, en organisation som ger oberoende vägledning till privatpersoner.

TT: Som student kan en hemförsäkring på över 100 kronor i månaden kännas dyr. Varför är det viktigt att ha en?

– Det är mer än en försäkring för hemmet. Man kan se det som en nödvändig bas- och paketförsäkring som har flera delar – exempelvis stöld, brand och reseskydd. Ibland även allrisk.

– Det vi vill att man tittar på när man väljer hemförsäkring är tre saker: innehållet, priset och kundnöjdheten. Det finns mycket att jämföra, men det viktigaste för en student är ändå att komma till skott och skaffa en. Alla försäkringar på marknaden ger ett okej grundskydd.

Krav för bilägare

TT: Ska inneboende skaffa en egen hemförsäkring?

– Ja. Det normala är att man tecknar en egen hemförsäkring när man flyttar hemifrån. Vissa få försäkringsbolag erbjuder att man kan dela hemförsäkring med sin hyresvärd.

– Bor man tillsammans med någon och delar hushåll kan man givetvis också dela hemförsäkring. Men vissa bolag har som krav att man alltid ska meddela vilka som ska omfattas av försäkringen, även om man är folkbokförda på samma adress.

TT: Vilka andra försäkringar bör en student ha?

– Det beror på. Om man äger en bil, mc eller moped så finns det lagkrav på att ha en trafikförsäkring. Alla behöver ha en hemförsäkring, eller omfattas av en, den är nödvändig. Det finns andra situationer som också kan kräva en försäkring, man får se över sina behov. Ska man exempelvis ut och resa längre än 45 dagar så behöver man även en särskild försäkring för det.

– Sedan kommer de här lite mer "bra-att-ha"-försäkringar, exempelvis för sjukdomar och olycksfall. Det är inte ovanligt att föräldrar har tecknat en barn- och ungdomsförsäkring, som gäller tills man är 25 eller 30 år. Den brukar ge ett något bättre skydd än de försäkringar man kan skaffa som vuxen, och kan därför vara bra att behålla.

Dyr cykel? Kolla maxbelopp

TT: Många studenter skaffar en cykel. Måste den försäkras?

– Via hemförsäkringen finns det ett slags stöldskydd. Men kolla upp det, särskilt om du har en dyrare cykel – det kan finnas maxbelopp i försäkringen på 10 000 kronor och särskilda krav på hur cykeln ska vara låst.