Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Så kan du spara pengar när boräntorna stiger

Uppdaterad 2023-09-21 | Publicerad 2023-03-02

Artikeln innehåller annonslänkar

I takt med att boräntorna och matpriserna ökar blir plånboken tunnare för allt fler.

När du har mindre pengar att röra dig med är det viktigare än någonsin att vi se över utgifterna.

Här är sparekonomernas bästa tips för hur du kan få pengarna att räcka lite längre.

Det senaste årets prisökningar och höjda boräntor gör att många svenskar får allt mer ansträngd ekonomi. Magnus Hjelmér, som är vardagsekonom på Ica Banken, spår att vi kommer att få räkna med ytterligare räntehöjningar. Han tror också att det är rimligt att snitträntan på rörliga boräntor kommer att vända när den nått runt 5 procent.

– Inflationen som råder just nu är bred och det kan ta tid att få ner den. Det betyder att vi får leva med de högre räntenivåerna ett bra tag framöver. Om du inte kan öka dina inkomster över en natt, behöver du börja konsumera på ett annorlunda sätt. Har du inte börjat med budget så tycker jag det är ett första steg, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

ANNONS

”Utmana dina leverantörer”

När du lägger upp din budget får du inte bara koll på hur mycket pengar du och en eventuell partner får in varje månad, men även alla utgifter, vilket kanske gör det enklare att se vad du behöver prioritera ner för att spara pengar.

– I dagens digitala ekonomi, där man knappt har koll på alla autogiron, bankkortsköp och automatiska dragningar är det viktigare än någonsin att du faktiskt har stenkoll på minsta utgift, säger Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar.

När du går igenom dina utgifter bör du också fundera på om det är något du kan skippa helt.

– Använder du alla streamingtjänster och prenumerationer? Kan du hitta andra alternativ, som till exempel e-böcker via biblioteket istället för bokstreamingtjänster?, säger Emma Persson.

Men det kan också vara värt att gå igenom stora poster som bolån, el-avtal och hem- och bilförsäkringar för att se om du inte kan få bättre pris eller något lägre ränta.

– Du bör också se till att du alltid har bästa möjliga pris på det du faktiskt använder. Var inte en lång och trogen kund utan kom ihåg att ständigt utmana dina leverantörer, och det gäller allt från försäkringar, avtal och din bank, säger Emma Persson vid Länsförsäkringar.

ANNONS

Amortera

Bolån och boräntor är en stor utgiftspost hos många svenskar i dag. Om du har belåningsgrad på under 50 procent kan du skippa eller pausa dina låneamorteringar för att på så vis komma ner i kostnader. Men den som har möjlighet bör även fundera på att göra extra amorteringar på bolånen för att på så vis sänka räntekostnaderna.

– Att amortera innebär att du minskar din skuld och därmed också framtida räntekostnader. Räkna med att de nivåer vi har idag är ett rimligare normalläge ett par år framöver, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

Att kontakta olika banker och undersöka om de kan erbjuda dig en bättre ränta är också ett sätt att försöka få ner månadskostnaderna.

Spara på räntekonto

Men när det kommer till sparandet kan det för många vara frestande att stänga ner sitt sparande för att på så vis ha mer pengar i plånboken. Men vardagsekonomens bästa tips är att fortsätta med sparandet.

– Ditt långsiktigt sparande gynnas mest av den så kallade ränta-på-ränta effekten, som innebär att du år två även får ränta på den intjänade räntan du fick första året. Så försök att inte pausa exempelvis pensionssparande eller sparande till barnen. Det lite mer kortsiktiga sparandet kanske du kan minska för stunden, men helst inte pausa helt, säger Magnus Hjélmer på Ica Banken.

ANNONS

Publisert: