Gränsen – då undviker du skatt på sommarjobbet

Checklista: Det behöver du ha koll på innan sommarkneget

Publicerad 2024-05-17

24 238 kronor.

Lägg den summan på minnet.

Tjänar du mindre än så i sommar behöver du inte betala någon skatt.

Det finns en del att tänka på inför sommarjobbet – för många livets första arbete.

En viktig sak att ha koll på är hur skattesystemet fungerar. Alla som har en inkomst i Sverige behöver betala skatt – men först om du kommer över en viss gräns. Gränsen är låg, utslaget på ett år ska du tjäna strax över 2 000 kronor per månad för att hamna under den.

Men det är inte omöjligt för en sommarejobbare, som inte jobbar mer än några veckor, att hamna under skattegränsen.

Om du tjänar mindre än 24 238 kronor på under hela 2024 behöver du inte betala en krona i skatt. Kommer du över den summan ska skatt betalas på hela lönen, alltså inte bara den del som överstiger 24 238.

Så ansöker du om jämkning

Men om du endast jobbar i sommar och tjänar mer än den summan, finns det stor risk att det dras för mycket – eller i vissa fall för lite – skatt.

Därför kan man redan innan man börjar jobba ansöka om jämkning.

”Om du inte jobbar hela året, utan exempelvis bara på sommaren eller under helger kan avdraget för skatt bli för stort, eller för lågt om du har flera arbetsgivare. Skatteavdraget kan också bli fel om du får lön och skattepliktig barnpension under samma år”, skriver Skatteverket på sin hemsida.

Om arbetsgivaren trots allt har dragit för mycket skatt får du tillbaka pengarna nästa år när skatteåterbäringen kommer.

Om du inte kommer att betala någon skatt behöver du inte jämka. Då ska du i stället lämna in ett intyg till din arbetsgivare.

Facket tipsar – det ska du ha koll på

Men det finns annat att hålla koll på som ny i arbetslivet.

Den fackliga jätten LO får mängder av frågor från unga, och har därför upprättat en gratisjour som sommarjobbare kan höra av sig till.

– Vi vill att unga ska känna att de kan få bättre information och veta vad som gäller på sitt första jobb. Vi vill vara tillgängliga och svara på frågor helt enkelt, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm, som tidigare jobbat på Aftonbladets ledarsida.


5 klassiska sommarjobb i bilder

Vad får ni för typ av frågor?

– Det kan vara allt ifrån vad som gäller kring dygnsvila, eller vad som gäller kring raster, om det är okej att provjobba gratis eller inte. Det är inte alltid så att de ringer för att de har problem eller något. Många vill helt enkelt skaffa sig koll på vad som gäller och det uppmuntrar vi, säger Elsa Alm.

Även senare i arbetslivet kan det vara svårt att veta vilken lönenivå som är rimlig för jobbet man utför, men det gäller särskilt på sitt första jobb. Någon generell lönesättning är dock svårt att svara på.

– Vår första fråga blir alltid vad man jobbar med. Utifrån det finns det ofta avtal man kan förhålla sig till. Men vår generella uppmaning är såklart att man alltid ska försöka arbeta på en plats med kollektivavtal. Om det inte finns så tycker vi att man ska jobba på en arbetsplats som följer kollektivavtalet.

Elsa Alm är ungsekreterare på LO.

”Mer utsatt situation”

Elsa Alm varnar samtidigt för risker när man tar steget ut på arbetsmarknaden.

– När man väl får sitt första jobb är det en fantastisk upplevelse för många, en möjlighet att tjäna pengar, en möjlighet att få någonting på sitt cv, träffa kollegor och hela den biten. Det kan också göra att det kan vara svårt för unga att säga till eller säga ifrån, så man är i en lite mer utsatt situation.

Vad är viktigt att tänka på under sommarjobbet?

– Bara för att man är ung och är på arbetsmarknaden så betyder det inte att man har några andra regler att hålla sig till än alla andra. Man har rättigheter och man har skyldigheter och vi tycker att det är viktigt att poängtera det så att man inte utnyttjas.