Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Svenska konsumenter kan dra nytta av ölkriget

Uppdaterad 2013-04-22 | Publicerad 2013-04-15

Tyska gränsbutiker hotar chocksänka priset på öl

Danmark och Tyskland slåss om ölkonsumenterna.

Ett ölkrig har brutit ut mellan Danmark och Tyskland

Danska politiker vill halvera skatten på öl och läsk för att stoppa danskarna från att åka till Tyskland och handla alkohol.

Men tyska gränsbutiker tänker chocksänka priset på alkoholen för att göra förslaget verkningslöst.

För cirka en månad sedan lades ett förslag fram i danska regeringen om att sänka skatten på öl och läsk. Syftet var att få danskar att handla i lokala butiker i stället för att åka till Tyskland och fynda billig dryck.

Priset på 30 öl skulle enligt förslaget sänkas från 100 till 80 danska kronor.

– Det handlar om att skapa arbetstillfällen i Danmark. Vi tror att om man vänder inströmningen av varor vid gränsen och får ut dem i danska butiker i stället kommer det skapa 1 450 jobb i landet, sa branschföreningen Bryggerigruppens vd Niels Hald.

Sågar förslaget

Men de tyska gränsbutikerna gillar inte ”tillväxtplanen”, som finansminister Bjarne Corydon (S) kallar skattesänkningen. Och nu har ett ölkrig brutit ut mellan länderna, där de tyska gränsbutikerna hotar att chocksänka priset på alkohol för att göra förslaget verkningslöst.

– Det är klart att vi inte bara sitter och ser på utan att reagera. Om man sänker priserna i Danmark måste ju vi besluta om att sänka lika mycket här nere. Då blir Danmark stora förlorare, säger Mike Simonsen, vd för gränsbutikskedjan Fleggard till danska nyhetsbyrån Ritzau.

"Hotar jobben"

Enligt honom skulle en skattesänkning i Danmark i stället minska de danska arbetstillfällena.

– De produkter som gränsbutikerna enligt förslaget ska sälja mindre av är ju de som köps och produceras i Danmark. Man köper ju främst med sig Carlsberg, Tuborg, Unibrew, Albani – alla danska produkter.

– Så faller min försäljning på grund av förslaget kommer färre öl och läsk att köpas och produceras i Danmark. Transportbranschen får ju också mindre att göra. Så det man egentligen är på väg att göra är att ta bort arbetstillfällen i Danmark.

Förlorar 1 miljard

För svenska konsumenter som brukar handla öl och läsk i Tyskland kan dock ölkriget innebära kraftigt sänkta priser.

Men även här höjs röster om att sänka alkoholskatten för att få konsumenterna att handla sin dryck i Sverige.

– Svenska staten förlorar ungefär 1 miljard på ölen som köps i Tyskland. Det är väldigt mycket pengar och inget talar för att de kommer tillbaka, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.
 

Följ ämnen i artikeln