Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kurvorna som får Persson att tända

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-04-14

Fler jobb och högre löner ska säkra segern i valet

Uppåt Statsminister Göran Persson har skäl att vara uppåt. Alla kurvor pekar åt rätt håll - arbetslösheten är på väg ner och lönerna på väg upp. Klicka här för större bild.

Här är siffrorna som ska rädda Göran Perssons valvinst.

Fler jobb och mer pengar i plånboken.

Under förmiddagen går finansminister Pär Nuder den traditionella promenaden mellan finansdepartementet och riksdagen.

Med sig hade han förslaget till ny flerårsbudget. Siffrorna i den är en lisa för sargade s-själar.

Fler jobb. I år och nästa år blir det 81 000 fler jobb enligt finansdepartementets experter.

Lägre arbetslöshet. Arbetslösheten sjunker både i år och nästa år. Under andra halvåret 2006, i samband med valdagen i september, ska den vara nere på 4 procent. Det är den nivå som Göran Persson utlovade när han blev partiledare och statsminister för nio år sedan.

Färre utan jobb

Också den totala arbetslösheten, de som är utan jobb eller sysselsätts genom Ams, sjunker.

Mer i plånboken. Reallönerna, lön efter skatt och prisökningar, ökar både i år och 2006.

Vi får mer att röra oss med.

I politiken används ofta termen "feelgoodfaktorn", att känna sig väl till mods. Den anses gynna den sittande regeringen. Om väljarna är nöjda ser de ingen större anledning att rösta bort dem som suttit vid makten.

Har finansdepartementets tjänstemän räknat rätt så spelar alltså den ekonomiska utvecklingen regeringen i händerna. En valseger kan vara inom räckhåll.

Men smakar det så kostar det. Regeringen och dess samarbetspartier har ansträngt sig till det yttersta för att skrapa ihop pengar till ett jobbpaket. Bland annat stoppas en rad myndigheter att använda de pengar som de själva tidigare sparat ihop.

Sossarnas paradgren

Sysselsättningen är socialdemokraternas traditionella paradgren. Det är livsviktigt att behålla trovärdigheten på området.

För att hyfsa arbetslöshetsstatistiken satsas bland annat en miljard kronor på subventionerade löner för långtidsarbetslösa.

I kraftmätningen med de borgerliga partierna ligger socialdemokraterna efter. Enligt senaste Sifo skiljer det hela fem procent mellan blocken.

Skandaler glöms

En viktig orsak är de skandaler som uppdagats inom arbetarrörelsen sedan i höstas. I går avslöjade exempelvis förra statsrådet Kjell-Olof Feldt, 73, att han nyligen upptäckte att han var medlem i SSU. Samtidigt meddelade SSU i Kalmar att de ska betala tillbaka 440000 kronor till regionförbundet eftersom de fejkat medlemssiffrorna och fått för höga bidrag.

Skandalerna kan vara glömda till valet. Men det brukar inte jobben och plånboken vara.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln