Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Skypes grundare försvarar prislappen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-16

Niklas Zennström sålde företaget till Ebay för 31 miljarder kronor

Hans skapelse säljs för upp till 31 miljarder kronor.

Men Skype har ingenting med IT-bubblan att göra, anser bolagets grundare och chef Niklas Zennström.

– Skype är ett företag som faktiskt drar in pengar, säger han i en exklusiv intervju med TT.

Skypes grundare Niklas Zennström försvarar det höga försäljningspriset. – Det var många som var intresserade av oss. Vi kunde välja och vraka, säger han.

Efter några veckor i den internationella affärspressens fokus är Londonbon Zennström i Stockholm. Han tänker vila upp sig i några dagar, umgås med familj och vänner.

När han tog ledigt sist?

– En hel helg? Det kan jag inte minnas.

Ryktena om en förestående försäljning av Skype blev allt ihärdigare under förra veckans lopp. I måndags kom så beskedet: Det blir amerikanska Ebay som lägger vantarna på det internettelefonibolag som Zennström och partnern Janus Friis startade för bara ett par år sedan.

Rimligt pris

Priset, upp till 31 miljarder för ett bolag som i fjol omsatte cirka 50 miljoner, fick vanligen sansade aktieanalytiker att använda ord som ”hysteriskt” och ”vanvettigt”.

När frågan om värderingen kommer upp påpekar Zennström att både Skype och Ebay har anlitat investmentbanker, som är proffs på företagsaffärer.

– De har gjort sitt jobb, tittat på nyckeltal som intäkter och tillväxt och jämfört mot andra företag. Och då är det väl en rimlig värdering, säger han.

TT: Vad säger du till dem som drar paralleller till IT-yrans dagar?

– Det håller jag inte riktigt med om. Skype är ett företag som faktiskt drar in pengar, det har en tillväxt och en affärsmodell som fungerar. Det är inte en massa spekulationer.

Välja och vraka

Ebay var långt ifrån den enda friaren till omskrivna Skype.

– Det var många som var intresserade av oss. Vi kunde välja och vraka, säger Zennström som inte vill avslöja mer än att det handlade om flera stora internetbolag och en del medieföretag.

Att valet till slut föll på Ebay beror enligt Zennström på att bolagen har en liknande filosofi. Ebay är, anser han, bra på att ta tillvara de speciella affärsmöjligheter som internet erbjuder. Och personkemin med cheferna på USA-bolaget stämmer bra.

– Vi ser det inte som att vi säljer utan att vi får en partner, eller ett nytt hem.

Hur mycket pengar han själv får för sin ägarandel vill Zennström inte berätta och han tror inte att affären kommer att förändra livet särskilt mycket. Målen med Skype har varit att bygga ett långsiktigt starkt företag och att förändra hur folk kommunicerar. Pengarna har kommit i andra hand, hävdar han.

– Men det är väl bra att vi tjänar pengar på Skype, de kan vi använda till en massa bra saker.

Har fått rebellstämpel

Till vad har Zennström inte hunnit fundera på än, säger han. Men Skype är ”absolut inte” det sista företaget han startar.

De företag och tjänster som Zennström skapat hittills har haft udden riktad mot välmående näringar som musikindustrin och nu senast teleindustrin. Det har gett honom en rebellstämpel. Men något politiskt engagemang handlar det inte om, säger han.

– Men om det är stora monopol som är ineffektiva och inte tar hänsyn till kunderna, som bara sitter och blir feta, då tycker jag att det nästan är ens skyldighet att gå ut och utmana dem.

– Om man är rebell när man utmanar monopol, då får jag väl vara rebell då.

Mats Rörbecker/TT

Följ ämnen i artikeln