Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Var femte jobb hotas i Nynäshamn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-23

Kommunen vill ha besked från regeringen

Ericsson måste ta ansvar för hela bygden, anser Nynäshamns kommunledning.

Nu krävs också regeringen på besked om snabba pengar till väg- och rälsbyggen i området.

Kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, Ilija Batljan (s), beskriver situationen som mardrömslik. Nedläggningen av Musköbasen och nu senast Ericssons besked att stänga Nynäshamnsfabriken gör att cirka 2000 jobb är i farozonen.

– Det innebär att över 20 procent av arbetstillfällena försvinner, säger Batljan till TT efter mötet med Ericssonledningen på onsdagen.

Ilija Batljan förutsätter att Ericsson tar ansvar för sina anställda. Med hänvisning till att fabriken startades av Televerket i början av 1900-talet, vill han också att Ericsson tar ansvar för hela bygden. Till exempel krävs att bolaget hjälper till att hitta andra företag som kan flytta in i lokalerna.

Har fått beröm

Ericsson vill inte ge några besked på onsdagen utan avvaktar till att börja med förhandlingarna med facket. Företaget har tidigare fått beröm för sina hjälppaket till de anställda när bolaget gjorde sig av med tiotusentals personer.

Blir det samma paket som tidigare?

– Det kan vi inte säga i dag, först ska vi förhandla med facket, säger Ericssons presschef Åse Lindskog.

Kan stängningen omprövas?

– Vi ser inte någonting som skulle få oss att ompröva det beslutet, säger Lindskog.

Snabba pengar

Högt på kommunledningens önskelista står ett besked från infrastrukturminister Ulrica Messing om snabba pengar till dubbelspårig järnväg och upprustning av väg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn. Ilija Batljan tycker inte det är några ohemula krav.

– Vi vill bara slippa bli missgynnade. Vi vill bli av med denna flaskhals som är ett problem för hela regionen.

Tillsammans med grannkommunen Haninge kräver Nynäshamn lika stora infrastruktursatsningar som Trollhättan med omnejd fått.

”Vi utgår ifrån att regeringen är beredd att satsa lika mycket på nya vägar, järnvägar och utvecklingsprojekt i Haninge och Nynäshamn, sammanlagt tio miljarder, som gjorts inom fordonsindustrin i Trollhättan och Västsverige”, skriver kommunstyrelsens ordförande i de båda kommunerna.

Kommunledningen i Nynäshamn har också fattat beslut om att ställa kommunens sociala resurser till förfogande för de drabbade Ericssonanställda.

– Vi har fått larmrapporter om att personalen mår dåligt, säger Batljan.

Olle Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln