Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så bra är matkassarna

Publicerad 2012-10-18

Experterna sätter betyg på den nya kassekon

Färdig meny och råvaror till fem rätter. Allt levererat till dörren. Enkelt, smidigt och billigt eller döden för kreativiteten i köket?

Aftonbladet Min Ekonomi lät tre experter – en kock, en finsmakare och en dietist betygsätta matkassar från de största svenska företagen.

Dyrast vann.

Förra året var den färdiga matkassen årets julklapp. Och idag kryllar det av företag som erbjuder matkassar – där man får mat, recept och menyer hem till dörren. Men hur bra är menyerna och recepten?

”Bra basmat”

Vi lät Gustav Hector, finsmakaren och näringshistorikern Edward Blom, och dietisten Sofia Antonsson granska fem matkassemenyer från de största aktörerna.

– Kassarna innehåller bra basmat. Men det blir inte lika roligt som när man är duktig matlagare och själv bestämmer. En fyra i betyg här är inte en fyra på min normala skala, säger Edward Blom.

Bäst i test blev Middagsfrids kasse, som under testveckan bland annat hade marockansk kyckling med mynta och citrus på menyn.

– Vi är väldigt noggranna i våra recept med instruktioner och går ner till kryddmåttsnivå på allt. Vi försöker även hitta överraskningsmoment och variera. Utmaningen är att hitta recept som är tillräckligt intressanta både för vuxna och barn, säger Middagsfrids grundare och menymakare Kicki Theander.

Bäst men dyrast

Middagsfrid är också dyrast av de fem kassar Aftonbladet testade, med 895 kronor för fem rätter á fem dagar, som räcker till fyra personer.

– 25 procent ska vara ekologiskt och vi försöker få bort alla e-nummer i halvfabrikaten. Det gör att priset går upp lite, säger Kicki Theander.

”Mer husman”

Både Edward Blom och Gustav Hector tycker generellt att maten i kassarna är ganska bra – men också att menyerna innehåller för lite svensk husmanskost.

– Det är synd att de inte tar tillvara vårt matarv bättre. Var är raggmunkarna med fläsk? Ibland är det lite för mycket tokig cross cooking från år 2000 över det hela. Samtidigt märks det att de har tänkt på barnen, som nog gillar det mesta, säger Gustav Hector.

Följ ämnen i artikeln