Läsarna rasar mot Radiotjänsts nya regler

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2013-02-27

Läsarna rasar mot nya tv-avgiften för datorer

Trots att du aldrig tittar på SVT över internet så kommer du inte undan att betala tv-licens för din dator eller surfplatta.

Flera läsare rasar nu mot den den nya avgiften från Radiotjänst och undrar om den stöds av lagstiftningen.

Men som företagare finns det sätt att komma runt "datorlicensen".

Efter rapporteringen om att Radiotjänst nu har börjat ringa runt till datorägare för att få dem att betala tv-licens hörde många läsare av sig till Aftonbladet.

Företag kan ”plombera” datorer

En omröstning på Aftonbladet.se visar att 9 av 10 läsare tycker att det är fel ta ut tv-licens för datorer.

Men som företagare finns det sätt att komma runt Radiotjänsts nya riktlinjer – genom att de "plomberar" sina datorer. De ber helt enkelt sina internetleverantör att blockera SVT Play och andra nättjänster för tv-tittande och ska då inte behöva betala "datorlicensen", skriver idg.se.

Tidigare har företag kunnat göra samma sak med tv-apparater för att slippa tv-licensen. Det är ännu inte prövat om det är tillåtet för privatpersoner att "plombera" sina datorer för att komma runt licensen.

"Hushåll som redan betalar avgift för tv kommer inte få någon ytterligare avgift för sin dator."

”Läsarna rasar"

Sedan Aftonbladet publicerade artikeln om Radiotjänsts nya riktlinjer har läsarkommentarerna rasat in.

”Tycker det är rätt sinnessjukt att man måste betala för en tjänst man inte nyttjar bara för att man har möjligheten. Borde ju fungera åt andra hållet då kan man tycka, betala ut barnbidrag till alla vuxna som lever i ett samboförhållande för att dom har möjlighet att skaffa barn.”, skriver bland annat signaturen Jon.

Stöd i lagen?

Många undrar också om lagstiftningen stödjer avgiften – som gäller för internetanslutna datorer, surfplattor och smartphones trots att man inte tittar på SVT över internet.

– Lagstiftningen tar inte hänsyn till vad man tittar på, utan innehavet av utrustningen. Vad man tittar på är fullständigt irrelevant, så har det alltid varit, har Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna AB, tidigare sagt till Aftonbladet.

Lagstiftningen säger att avgiften gäller en tv-mottagare som är en teknisk utrustning avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.

”Är verkligen syftet med en dator/läsplatta/smartphone att ta emot tv?”, undrar en läsare.

”Är väldigt luddigt”

Jan Rosén är professor i civilrätt vid Stockholms Universitet.

– Lagstiftningen har sitt ursprung i en annan tid, och därför har vi ett problem. För min del tycker jag att lagen pekar på en tv-apparat snarare än moderna varianter som har förmågan att ta emot sändning, men det är väldigt luddigt, säger Jan Rosén.

Han menar att det är en tolkning och kan inte säga att datorn, surfplattan och telefonen inte faller inom ramen för vad lagstiftningen säger.

– Det är så när nya apparater kommer till, man ändrar inte lagen. Uppenbarligen tycker man att datorn faller inom ramarna för lagen, säger Jan Rosén.

Följ ämnen i artikeln