Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Investor har koll på allt nästan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-17

Styrelsen valde att bemöta all kritik punkt för punkt

Ambitionen var det inget fel på. All kritik mot familjen Wallenbergs sätt att sköta företag och skriva ut pensioner och bonus skulle bemötas.

Frågan är om taktiken lyckades.

Taktiken med att bemöta kritiken punkt för punkt lyckades   eller?

Investors näst störste ägare, schweizaren Martin Ebner, saknades på bolagsstämman i Stockholmsmässan i går.

Han hade inte anmält sitt 13-procentiga innehav i tid och fick därmed inte komma. Regler är regler.

Men att Ebner inte var på plats saknar betydelse. Hans, och andras, kritik av familjens sätt att sköta företag och belöna medarbetare präglade hela tillställningen.

Okomplicerad strategi

Investors strategi var rak och okomplicerad. Kritiken skulle bemötas på punkt efter punkt. Men lyckades den?

1. Det går bra för Investor och Wallenbergs bolag.

Claes Dahlbäck tog över som ordförande i februari när Percy Barnevik fick sparken. Nu meddelade han att misstag begåtts men att ”vi förhoppningsvis lärt oss av detta”.

Inget hopplöst företag

Att företaget inte är helt hopplöst bevisades med siffror.

Den som för tjugo år sedan satsade 10 000 kronor på aktier i Investor har i dag en halv miljon. Den årliga värdeökningen har i genomsnitt varit 22 procent.

2. Investor har koll på pensioner och bonus. I alla fall nästan.

Familjens ålderman, Peter Wallenberg, 75, följde stämman via webb-tv. Möjligen berodde det på att hans pension och andra belöningar i Investor utsatts för stark kritik.

Förre Electroluxchefen Anders Scharp, som är ordförande i Investors kompensationskommitté, tvingades i går redogöra för vilka principer som gäller.

Tyvärr bryter företaget mot dem.

Peter Wallenbergs höga pension grundar sig på både styrelsearvode och det omdiskuterade konsultarvode han fick vid sidan av.

13,5 miljoner om året i pension

Undantaget förklaras med att han var duktig och hade ett internationellt kontaktnät som företaget ville fortsätta att använda sig av. Därför blev det 13,5 miljoner om året i pension.

Enligt riktlinjerna ska bonus och annan rörlig ersättning aldrig överstiga ”50–70 procent” av den fasta lönen. Men både Jacob och Marcus Wallenberg liksom Claes Dahlbäck fick mer förra året.

Marcus Wallenbergs bonus uppgick exempelvis till 4,5 miljoner eller 90 procent av lönen.

3. Investor har koll på Martin Ebner – nästan.

Miljardären Ebner gillar inte Wallenberg. Investoraktien har för lågt värde och han vill ha ut mer.

Därför har han bland annat föreslagit att Investors aktier i läkemedelsjätten Astra Zeneca ska delas ut till aktieägarna.

Har inte koll på Ebner

Så blir det inte. Det slog Marcus Wallenberg fast i en enda välformulerad mening. Men sanningen är att Wallenbergsfären inte har koll på Ebner. Han leker kurragömma.

4. Investor förstår sig på IT och nya investeringar.

Wallenbergs har kritiserats för att de gick in för sent i de nya IT-företagen och därmed förlorat pengar. Också detta tillbakavisade Marcus Wallenberg med kraft.

I divisionen Nya investeringar äger Investor i dag aktier i hundra bolag som värderas till 12,5 miljarder kronor. Vad de kostat är oklart.

En del kommer bli storföretag

En del av företagen kommer enligt Marcus Wallenberg, som hänvisade till familjens lyckosamma köp av Astra för en krona på 1920-talet, att bli storbolag.

Andra kommer ”alldeles säkert att gå under”. Hur lugnande låter det?

Percy Barneviks pension utlöste den senaste vågen av kritik mot familjen Wallenberg. Han var inte heller på plats utan följde stämman på webben. På behörigt avstånd i London.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln