Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Hushållen pressas allt hårdare: ”Oerhört tufft”

Riksbankschefen: Jag har rörlig ränta – bra bit över 3 procent

Publicerad 2023-04-26

På onsdagen presenterade Riksbanken ännu en dubbelhöjning av styrräntan.

De första bolåneräntorna har redan höjts och riksbankschefen Erik Thedéen sticker inte under stol med att hushållen kan gå en hård tid till mötes.

– Det kan bli oerhört tufft, säger han.

Erik Thedéen, riksbankschefen om höjningen: ”Enskilda hushåll kan det bli oerhört tufft för"Erik Thedéen, riksbankschefen om höjningen: ”Enskilda hushåll kan det bli oerhört tufft för"

Styrräntan landade på 3,5 procent efter dagens räntebesked.

Kort efter Riksbankens pressträff meddelade Danske bank att de höjer räntan för rörliga och bundna bolån.

Riksbankschefen Erik Thedéen säger att han har förståelse för att detta är en hård smäll för många hushåll.

– Enskilda hushåll kan det vara oerhört tufft för. Framförallt för yngre hushåll som har lånat till en bostadsrätt och som kanske tog i allt de kunde för att räntorna var låga. När de nu går upp får de dra ned på mycket.

Enligt Thedéen märks det tuffa ekonomiska läget bland annat på den minskade konsumtionen.

– Vi ser konsekvenser av både den höga inflationen och de höjda räntorna. Hushållen köper färre sällanköpsvaror som kylskåp och den typen av varor. Och bilar.

Riksbankschefen Erik Thedéen medger att det kan bli ”oerhört tufft” för enskilda hushåll när räntorna stiger.

Ekonomin tål höjningar

Samtidigt säger han att svensk ekonomi som helhet definitivt tål fler räntehöjningar.

– Enskilda kan drabbas väldigt hårt men på den övergripande statistiken är det inte så. Vi ser inte stora vågor av konkurser hos privata hushåll eller kreditförluster hos bankerna för att hushållen inte kan betala sina lån och amorteringar.

Det finns också en viss tvetydighet då svenskarna fortfarande är beredda att öppna plånboken när det kommer till vissa aktiviteter.

– Man reser fortfarande mycket och går fortfarande på restaurang. Det är till viss del en tudelad bild. Men överlag ser man att folk drar ned på sådant som inte är nödvändigt.

Erik Thedéen är noga med att påpeka att inflationen är den största orsaken till hushållens försämrade köpkraft och säger att räntehöjningar är Riksbankens enda vapen för att bekämpa den.

– Det viktiga för alla hushåll, framförallt de som har det knapert, är att inflationen kommer ned. Men hushållens skulder är bekymmersamma. Nu bär man bördorna av den här skuldsättningen.

Oenig Riksbank

Två av fem ledamöter i Riksbanksdirektionen, Anna Breman och Martin Flodén, förespråkade dock en höjning på endast 25 punkter inför dagens besked.

De argumenterade för att stabila inflationsförväntningar, måttliga löneökningar och en svag prognos för den inhemska efterfrågan gör det lämpligt för den penningpolitiska åtstramningen att ske mer gradvis, enligt ett pressmeddelande.

– De här besluten är aldrig solklara. Det märktes i diskussionerna inför de här besluten. Det var allt från att någon ville höja 75 punkter till att vi inte skulle höja alls. Men jag tycker att 50 punkter är väl avvägt och också signalerar att vi troligen går in i en lugnare takt, säger Thedéen.

Thedéen har själv rörlig ränta. ”Den ligger en bra bit över tre procent så det är klart att det känns även för mig”, säger han till Aftonbladet.

Erik Thedéen säger att Riksbanken försöker genomföra höjningarna i en takt som hushållen mäktar med.

– Vi försöker att göra det proportionerligt så att det inte slår allt för hårt.

Personligen har Erik Thedéen även han känt av effekten av sina egna räntehöjningar.

– Jag har rörlig ränta på mina lån. Jag tittar inte på den varje dag men den har höjts i takt med det här. Den ligger en bra bit över tre procent så det är klart att det känns även för mig.

Han märker att släkt och vänner har det tuffare än vanligt.

– Jag känner det själv. Men jag har ju även barn och vänner. Även jag är privatperson och jag pratar med dem om det. Det är klart att det är kännbart för många, så är det.