Bostadsvinnare kan få skatt tillbaka
Publicerad 2020-11-29
Har du sålt en bostad de senaste åren och betalade in skatten för vinsten? Det går att ångra sig.
Nästa år försvinner kostnaden för att skjuta upp skattebetalningen på bostadsvinsten. Experterna tipsar om när det är värt att ompröva gamla deklarationer.
Från nästa år försvinner den så kallade uppskovsräntan, kostnaden för att skjuta upp beskattningen på en bostadsvinst. För dem som under de senaste åren har betalat in skatt för en bostadsvinst kan det vara värt att riva upp tidigare deklarationer för att få delar eller hela skatten återbetald.
– Det blir då i princip som ett räntefritt lån från staten, säger Annika Creutzer, fristående privatekonom.
Deklarationer kan omprövas för innevarande år och fem år före det. Enligt Skatteverket kan de som har sålt sin bostad under åren 2014–2019 begära omprövning.
Lösa lån
På grund av det låga ränteläget har det lönat sig att skatta av för vinsten och i stället exempelvis öka sitt bostadslån, så länge räntan på lånet understigit 3,25 procent. Men när kostnaden för att skjuta upp beskattningen försvinner blir läget ett annat.
Men när är det värt att riva upp deklarationer för att återföra reavinstskatt och i stället begära om uppskov med betalningen? Det beror på och man bör räkna på det noggrant, enligt experterna.
– Räkna väldigt noga om det är värt det. Har du nytta av pengarna på ett sätt som kan ge dig ett bättre utfall av det? säger Annika Creutzer.
– Det enkla svaret är du som har ett annat lån med hög ränta som du kan lösa med de här pengarna. Då kan du byta ett dyrt lån mot ett gratis lån, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
Möjliggör pengarna också att man kan minska bolånet så att det understiger någon av gränserna för amorteringskrav kan det vara ett sätt att få ner månadskostnaderna.
Räkna på effekten
Sålde du exempelvis en bostad med en halv miljon kronor i vinst 2017 och inte ansökte om uppskov med vinsten betalade du året därpå in 110 000 kronor i reavinstskatt. Skulle du i stället ha ansökt om uppskov med hela beloppet hade du haft en årlig kostnad på 2 500 kronor från och med 2018. Den totala kostnaden för 2018–2020 blir då 7 500 kronor. Begär du omprövning av deklarationer och beviljas uppskov får du därmed tillbaka 102 500 kronor, förutsatt att du har rätt till uppskov för hela vinsten.
Men det är viktigt att noga fundera igenom vad den ekonomiska effekten blir av att ompröva tidigare deklarationer.
– Ett stort "men" att tänka på är att det kan uppstå andra skatteeffekter, säger Jens Magnusson.
Det kan exempelvis vara att du har kvittat reavinsten på bostadsförsäljningen mot kapitalförluster eller har gjort rut- eller rotavdrag som förutsätter att du har haft en skatt att göra avdraget mot.
– Om du då begär uppskov kan du bli återbetalningsskyldig. Man behöver tänka till, påpekar Jens Magnusson.
Den 16 december öppnar Skatteverket en speciell e-tjänst för dem som vill begära omprövning. Där finns en del uppgifter förifyllda och det blir möjligt att se vilken ekonomisk effekt en omprövning får.
Latent skuld
Bra att tänka på är också att nollräntan på uppskovsbeloppet kommer att gälla från och med nästa år. Den som omprövar sina deklarationer och ansöker om uppskov får betala ränta för de år då räntan fortfarande var kvar, det vill säga även för 2020 vilket tas upp i deklarationen 2021.
Det är också bra att ha i bakhuvudet att det är en skuld man har som någon gång ska betalas.
– Det är ju ändå en skuld, även om den är latent och räntefri, så har du i praktiken fortfarande ett lån, säger Jens Magnusson, och fortsätter:
– Som alltid med lån är det farligt att se det som gratispengar. För det minskar din framtida vinst på bostaden eftersom du har den latenta beskattningen som ligger där.