Så lyckas du starta eget

Uppdaterad 2011-06-08 | Publicerad 2010-04-17

”Skaffa en bra mentor”

FÖRETAGSLEDARE ”Ibland har jag ju undrat vad jag håller på med”, säger Annelie Persson. ”En webbshop sover ju aldrig och man kan inte bara stänga den i några veckor för att åka på semester. Samtidigt får jag jobba med min absoluta passion och det jag brinner för mest”.

Fortfarande är bara en av fyra entreprenörer kvinna. Dags att ge sig in i matchen.

– Jag är glad att jag satsade, säger Annelie Persson, som grundade en av Sveriges första webbshoppar.

Bara 3,6 procent av alla arbetsföra kvinnor driver ett företag, mot nästan tio procent av männen. Visserligen går utvecklingen framåt – men väldigt långsamt. Om det fortsätter i den här takten så dröjer det 162 år tills lika många kvinnor som män är egenföretagare.

Det finns många förklaringar till varför det ser ut så. Många kvinnor står för marktjänsten hemma och har svårt att samtidigt satsa på en egen firma, bankerna är mindre generösa med lån till kvinnor och reglerna för föräldra- och sjukpenning är ett hinder för unga kvinnor som vill starta eget.

Företag med tillväxt

– Det finns också en brist på synliga förebilder, säger Elisabeth Lindqvist på Företagarna. När man pratar om en VD tänker sig de flesta en man, trots att det finns en massa starka kvinnliga entreprenörer. Något som vi arbetar med att försöka förändra.

Därför arbetar hon på regeringens uppdrag med projektet ”Ambassadörer för kvinnors företagande”, där ambassadörernas uppdrag är att påverka attityder, skapa goda förebilder och inspirera till företagande.

För det finns det mycket att tjäna på att fler kvinnor blir egenföretagare.

– Ur samhällsekonomisk synpunkt finns det en stor tillväxt i småföretagen och det är såklart viktigt att alla ska få lika möjligheter att utnyttja sin kapacitet.

Slutade fika

En av de kvinnor som har startat ett eget företag är Annelie Persson. När hon var mammaledig för tio år sen bestämde hon sig för att öppna en webbshop i mindre skala, den fick heta Inreda.com.

– Jag hade arbetat med just webbdesign, inredning och inköp, så det var självklart att jag skulle satsa på en inredningsbutik på nätet, säger hon.

Därför skippade hon mammafikorna och ägnade sig i stället åt att bygga en sajt, presentera sin idé på formmässor och lägga upp ett varulager i garderoben. Eftersom hon var en av de första att satsa på inredningsbutiker på nätet fanns det inga förebilder att snegla på.

– Jag fick uppfinna det mesta själv. Det fanns ingen tro på e-handel och på den tiden gick bankerna ut och varnade för att handla med kort på nätet.

Ändå trodde hon hela tiden på sitt koncept.

– Jag har en bra magkänsla när det gäller att hitta saker. Det kom snart in så mycket beställningar att jag måste stå och packa på nätterna och fick be syskon och kompisar om hjälp.

”Följ din inre vilja”

Snart var Annelies garderobsfirma ett företag med ett stort lager, flera anställda och en växande omsättning.

Men det är inte bara en solskenshistoria. Sommaren 2008 gjorde hon misstaget att starta en inredningsbutik.

– Det var en stor välplanerad expansion för att stärka varumärket. Men i september kom börs­kraschen. Det var en total felsatsning i fel tid.

Mindre än ett år senare begärdes hennes livsverk Inreda i konkurs.

– Det är många tankar som bubblar upp vid en konkurs, framför allt dåligt samvete. Samtidigt hade jag gjort vad jag hade kunnat.

I augusti 2009, exakt på dagen tre månader efter att företaget hade begärts i konkurs, öppnade webbutiken på nytt. Nu ökar omsättningen för varje månad.

– Det jag har lärt mig är att lita på vad jag kan, men också se mina egna svag-heter och be om hjälp.

Att så få kvinnor är egenföretagare tycker Annelie egentligen inte är förvånande.

– Jag har vänner och familj som har backat upp mig när barnen har varit sjuka eller när banken inte har gått in med kapital. De möjligheterna har inte alla. Samtidigt råder jag alla att följa sin inre vilja och inte låta sig hindras av yttre omständigheter. Det är fantastiskt kul att driva sitt eget företag.

Följ ämnen i artikeln