Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Fler och högre avgifter vid kortbetalningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-16

Du kan få betala upp till 75 kronor extra

Allt fler företag tar ut avgifter av kunder som betalar med kort.

Avgifterna brukar ligga runt fem kronor.

Utom i resebranschen – där förekommer kortavgifter på 75 kronor.

En av de många kunder som drabbats av resebranschens höga kortavgifter är Annika Hernodh, byråchef på Konsumentverket och ställföreträdande konsumentombudsman.

- Jag blev jätteirriterad, eftersom det inte ens var nåt som jag blivit informerad om innan jag bokade resan, säger hon.

- När man betalar med kort så får man ofta en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd. Det ingår ofta när man betalar med kort, vilket innebär att man inte köper de tjänsterna via resebolaget. Och det här kan ju tänkas vara ett sätt att kompensera sig för det.

Accepterar inte kontanter

Vingresor införde kortavgiften på 75 kronor för fyra månader sedan. Kontanter tar man överhuvudtaget inte emot – på grund av rånrisken.

- Det finns alltid en kostnad för alla företag om kunden betalar med kort. Och vi har valt att göra så att de som betalar med kort får stå för den kostnaden, säger Joakim Eriksson, pressansvarig på Vingresor.

Vingresor motiverar den höga avgiften med att företagets kostnad för varje kortköp uppgår till cirka en procent av beloppet, och att kortbetalningarna brukar ligga runt 6000 kronor. Därför har man valt en avgiftsnivå på 75 kronor.

- Det handlar dels om vad vi betalar till bankerna, dels om vad det kostar att administrera det här internt, säger Joakim Eriksson.

Svåröverskådliga priser

Sedan avgiften infördes har antalet kunder som betalar med kort minskat markant, enligt Vingresor. De flesta kunder väljer istället att betala via internetbank eller privatgiro – betalningssätt som inte är belastade med extra avgifter.

Men överhuvudtaget har kortavgifterna blivit vanligare. Inte minst inom snabbmatsbranschen, enligt Svensk handel. Men då handlar det vanligtvis om mindre avgifter, 5-10 kronor.

- Det är inget olagligt på nåt sätt. Det viktiga är bara att man informerar konsumenterna så att inte prisbilden blir svåröverskådlig, säger Weikko Skoog, avdelningsdirektör på Konsumentverket.

Bankerna tjänar en miljard

- Men jag tycker inte att man bara ska sucka och betala. Fler konsumenter borde rösta med fötterna - och helt enkelt avstå när man drabbas av onödiga avgifter.

Bankerna tjänar ungefär en miljard kronor om året på våra kortköp.

Bankerna tar betalt av handeln – som tar betalt av kunderna.

Enligt siffror från Handelns utredningsinstitut drar bankerna in 1,6 och 1,9 miljarder kronor på kontokortsavgifter. Kostnaderna för hanteringen uppskattas till 560-900 miljoner kronor. Ungefär en miljard kronor i vinst, alltså.

Fredrik Rundkvist

Följ ämnen i artikeln