Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Prischock när dollarn stiger

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-23

Kläder, datorer, tv och resor blir dyrare

På mindre än tio år har kronans värde halverats – och raset bara fortsätter.

I veckan slog dollarkursen nytt rekord med 10,44.

Vi har redan vant oss vid de höjda bensinpriserna. Nu väntas kronkrisen även slå mot kläder, skor, resor, datorer och tv-apparater.

– Det borde börja synas snart i priserna, säger Jesper Hansson på Konjunkturinstitutet.

  Om priserna går upp väldigt mycket ska jag försöka handla kläder i förväg. Men kläder är alltid dyrt i Sverige, säger Anna Opolski, 27 år och datatekniker. Här med dottern Emilia, tre månader, sonen Daniel, fem år och maken Pawel, 31, handledare på Skandia. På en stor klädkedja köper familjen babykläder.

I ett klädvaruhus träffar vi Anna och Pawel Opolski som handlar babykläder för 398 kronor.

– Vad ska man göra, säger Anna Opolski, man gråter och betalar.

Familjen Opolski säger sig ännu inte ha drabbats kännbart av den försvagade svenska valutan.

– Men det är klart att det kommer att påverka vår ekonomi om det fortsätter, säger Pawel Opolski.

– Och jag tror att vi kommer att gå betydligt djupare in i en lågkonjunktur.

Utländska

investerare säljer

Både Konjunkturinstitutet och Handelns Utredningsinstitut har i veckan skrivit ned sina tillväxtprognoser för den svenska ekonomin. Den internationella avmattningen bidrar till att försvaga den svenska kronan ytterligare, liksom en orolig börs där utländska investerare säljer sina svenska innehav, en låg reporänta och obalans i den svenska byteshandeln.

– Många företag har kommit till en smärtgräns och kan inte ta mer av sina marginaler, säger Jesper Hansson på Konjunkturinstitutet.

”Kronan har blivit

en spagettivaluta”

Den svenska kronans försvagning slår olika på olika varor.

Alla företag som har kostnader i dollar men intäkter i svenska kronor drabbas av valutakursutvecklingen. Den svenska valutans försvagning slår hårt mot bensin och olja.

Men det är när kronan rasar jämfört med de flesta större valutor som också priser på kläder, skor och annat påverkas.

– Kronan har blivit lite av en spagettivaluta och det kommer att märkas på priserna i år, säger Carl Eckerdal på Handels utredningsinstitut som förutsäger en prishöjning med 0,50 procent i detaljhandeln.

De flesta företag kan på kort sikt valutasäkra sig genom så kallade terminskontrakt eller genom att knapra på sina vinstmarginaler.

Men nu finns det knappt några marginaler att ta av längre.

Enligt Bo Rydin, vd för Sveriges Radio- och Hemelektronikleverantörer är situationen pressad.

– En kronförsvagning slår nu igenom direkt på priserna.

Kläder och skor

Några stora höjningar av priserna på kläder har inte skett. Ännu. Åke Weyler, vd för Stil, Sko- och Textilhandlarna, menar att främst kedje-klädföretagen kommer att drabbas av en höjning eftersom en stor del av produktionen är förlagd till Fjärran östern och handeln sker i dollar.

Carl-Henric Enhörning, ekonomichef på klädföretaget Hennes & Mauritz, säger att företaget försöker att producera billigare genom att till exempel minska mellanleden. En betydande konkurrens gör att prishöjningar blir en sista åtgärd.

– Men vi prisjusterar nu uppåt. Det är en successiv process där den svagare kronan ger en högre prisbild på importerade varor, säger han men vill inte avslöja hur priserna har höjts.

Klädföretaget Lindex har förlorat fem miljoner under det första kvartalet på grund av valutakursutvecklingen.

– Hittills har vi inte höjt priserna på grund av kursutvecklingen. Vi kan fortfarande effektivisera bort effekten, säger Åsa Lindell Byström, informationschef.

– Men det är svårt att sia om framtiden.

Även krisen inom köttindustrin, med BSE och mul- och klövsjukan, kan påverka skinnpriserna – och skopriserna.

Reskassan

Den svaga kronan gör att uppehället under resor till framför allt USA, Västindien och Storbritannien blir extra dyrt. Sedan förra sommaren har dollarn ökat 16,5 procent mot kronan. Men eftersom kronan också har problem mot euron (minus 10,7 procent sedan förra årets semester) har de flesta semestervalutor blivit dyrare. Enda undantaget är den turkiska liran.

Bensin

Bensinpriserna beror på kombinationen dollarkursen/internationella produktpriser. I början av året kostade 95-oktanig bensin 9,03 kronor och idag 9,55 kronor enligt Helena Fornstedt, drivmedelsansvarig på Statoil.

– Den senaste höjningen var framför allt orsakad av att kronans kurs försvagats.

Andra faktorer som påverkar bensinpriserna är prisutvecklingen i USA men även utbud och efterfrågan. Bensin är säsongsberoende. Även bensinskatter höjer priset.

Dator, tv, stereo

Återförsäljare av hemelektronik som till exempel radio- och tv-apparater och datorer påverkas av dollarkursen eftersom företagen i hög grad är dollarberoende och köper mycket från Taiwan.

– Vi följer dollarn och prisförändringar kan komma över en natt, säger Håkan Stigh på Databiten.

Andra faktorer som påverkar priserna är konkurrenssituationen.

Prisökningen som orsakas av valutakursen motverkas av att elektronik ständigt blir billigare i sig.

Resor utomlands

Att både charterresor och utlandsvistelsen kommer att fördyras till senhösten är flera bedömare överens om. Flygbensinen blir dyrare, liksom boendet och reskassan.

Från den första maj blir det också åtta procent dyrare att åka över Öresundsbron till Danmark.

– Vi råder inte över valutakurserna och måste följa utvecklingen på valutamarknaden, säger Sven Landelius, vd för Öresundskonsortiet.

Kristina Henschen

Följ ämnen i artikeln