Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fem miljarder i vinst för Sydkraft

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-11

Men orkanen Gudrun kostar bolaget 1,5 miljarder under 2005

Sydkraft fick se vinsten öka till nästan fem miljarder kronor i fjol.

Men i år kommer stormen Gudruns härjningar att göra rejäla avtryck i resultaträkningen.

Energiföretaget, som majoritetsägs av tyska Eon, redovisar en vinst efter finansiella poster på 4,8 miljarder kronor för 2004, en ökning med 35 procent jämfört med året före. Omsättningen steg, trots de lägre elpriserna, med 24 procent till 24,6 miljarder kronor.

Köpet av konkurrenten Graninge bidrog till både vinst- och omsättningsökning. Högre elproduktion är en annan viktig förklaring till lyftet.

– Vi har haft rekordproduktion i vår kärnkraft. Samtidigt normaliserades produktionen av vattenkraft efter 2003, då den var ovanligt låg, sade koncernchefen Lars Frithiof när han presenterade bokslutsrapporten i Stockholm.

Ökar investeringar

Vinstmarginalen, alltså vinsten i förhållande till omsättningen, steg från en redan hög nivå och före skatt är numera var femte intäktskrona ren vinst för Sydkraft.

Lars Frithiof, väl medveten om att många kunder tycker att elbolagens vinster är oanständigt höga, pekade på att Sydkraft plöjt ner 3–4 miljarder kronor i elnäten de senaste åren och flaggade för ytterligare ökad investeringstakt framöver.

Samtidigt föreslår dock Sydkrafts styrelse att utdelningen till ägarna höjs med drygt 21 procent till totalt 1,5 miljarder kronor.

När det gäller 2005 ser det dystrare ut för Sydkraft, främst till följd av efterdyningarna av stormen Gudrun i januari. Som tidigare meddelats kommer stormen att kosta bolaget cirka 1,5 miljarder kronor när elnät ska återställas och kunder ersättas för de långvariga strömavbrotten.

Kundkampanjer

Men bortfallet av kunder ser, enligt bolaget, ut att bli mindre än befarat.

– Vi har inte förlorat speciellt många kunder. Det är ett antal tusen, sade Lars Frithiof, som genom kampanjer i år ska försöka locka tillbaka en del av dessa.

Frithiof gjorde också ett inlägg i debatten om de påstått höga elkostnaderna för svenska företag. Han sade, med hänvisning till en konsultrapport, att det totala elpriset för ett ”hyfsat stort” företag i Sverige ligger relativt lågt jämfört med övriga Europa och USA.

– Det är för att vi har ett fantastiskt bra produktionssystem. Kärnkraftens bränslekostnad är låg och vatten kostar ju ingenting, sade Frithiof, som dock samtidigt medgav att avbrottstiderna för svenska elkunder är relativt långa.

Mats Rörbecker/TT

Följ ämnen i artikeln