Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

”Det lönar sig sällan att lösa lån i förtid”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-13

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.

Micke säger: Hej Annika. Är villaräntan på väg att stiga eller är det en tillfällighet att den har stigit? Jag funderar på att binda en större del på 10 år. Är det ett klokt beslut eller kommer riksbanken att sänka ytterligare. Tack på förhand mvh micke
Annika Creutzer säger: Det är troligen bara en tillfällig uppgång som beror på marknadens reaktioner på någon ny statistik. Det mesta pekar på att vi kommer att ha låga räntor en längre tid framöver. Riksbanken kan till och med sänka ytterligare 0,25 procentenheter. Du får troligen betala mer om du låser på 10 år än om du har rörlig under samma tid. Den som lånar ut på så lång tid vill ju ha marginal för risken. Men å andra sidan är läget så osäkert och det finns de som tror att vi kan få en kraftig inflation pga åtgärder i finanskrisen så vill du ha tryggheten av att veta hur stora utgifter du har framöver ska du låsa. Tänk dock på att det kan vara dyrt att lösa lånet i förtid om du vill flytta.
John säger: Jag tog ut allt jag hade i mina fonder för ett par veckor sedan (för att använda till en Kina-resa). Jag vet att det är svårt att förutsäga men nu i efterhand: Var det ett dumt val?
Annika Creutzer säger: Nej, resor är alltid värdefulla. På längre sikt tror jag att Kinafonderna kommer att stiga. Men det har varit en kraftig uppgång hittills i år så det finns risk för en temporär tillbakagång. Dock är det ofta bättre att ta ut stegvis än allt på en gång. Med de stora svängningar vi har nu kan man ha oturen att pricka en dag då kurserna har fallit extra mycket.
Jessica säger: Hejsan! Är det lönt att förtidslösa sina bolån? Vi har två bundna lån, ett på 300000 bundet 1,5 år till 6,3% ränta och ett på 500000 bundet 3,5 år till 6,4% ränta. Vad blir kostnaden och vad talar för att inte lösa dem?
Annika Creutzer säger: Det är sällan det lönar sig att lösa ett lån i förtid. Ta kontakt med banken och be om en offert. Tror du att tiden med låga räntor blir längre än vad analytikerna tror och du får rätt så kan du göra en liten vinst. Räntekostnadsersättningen som du får betala är avdragsgill på samma sätt som skuldräntan.
Kalle säger: Hej Annika, jag funderar på att ta ett räntefritt rot-lån från Handelsbanken för att amortera på mitt bolån, verkar det klokt?
Annika Creutzer säger: Ja, om du har ett stort låneutrymme på din bostad och du betalar tillbaka hälften när du får tillbaka på skatten. Om Handelsbanken ställer krav på att du ska flytta alla dina affärer till banken så är det dock mer tveksamt om du tjänar på det.
Ulrica säger: Hej Annika, när tror du att korta bolåneräntan passerar 5%?, dvs hur lång blir cykeln från nuvarande botten till hög.
Annika Creutzer säger: Det är mycket svårt att säga men får man tro analytikerna och Riksbanken så kan det bli 2011-2012.
Nina säger: Hej. Jag har ett bostadslån där hälften är bundet och hälften rörligt. Läge att binda allt nu? tacksam för svar.
Annika Creutzer säger: Nej, det är inte bråttom att binda. Det mesta talar för att vi får en längre tid med låga räntor. Vi är bara i början av lågkonjunkturen. Har du en del rörligt har du också möjlighet att amortera en del på lånet nu när räntorna är låga. För när de börjar stiga så kan de gå snabbt uppåt.
Richard C säger: Hej Annica! Jag har 10000 kr att satsa på aktier långsiktigt för jag kan avvara pengarna för lång tid framöver. Men nu känns det lite som att tåget gått. Vilka aktier skall jag köpa tycker du?
Annika Creutzer säger: Jag tycker att du ska använda de närmaste månaderna till att "torrsimma", dvs låtsas att placera i aktier och se hur det går. Plugga på så mycket du kan. Invänta en nedgång och satsa därefter. 10 000 kr är inte så mycket för en balanserad aktieportfölj med försök att ha minst 3-4 aktier. Satsa på aktier som kan följa med i en internationell uppgång. När det lyfter i tillväxtländerna behövs till exempel råvaror och verkstadsindustriprodukter.
Pelle säger: Hej! hur kan man som privatperson handla på råvarumarknaden? Vore det en bra idé att investera i guld i dessa tider?
Annika Creutzer säger: Det enklaste är att placera i råvarufonder. Det finns också fonder som bara placerar i guld. Guldpriset har gått upp en del, det svänger kraftigt men på sikt kan det bli en viss uppgång.
Anna säger: Vilken bank har den bästa räntan om man vill spara ett år eller längre? Litar inte på aktier eller fonder.
Annika Creutzer säger: Det varierar från dag till dag. Det finns flera jämförelsesajter där du hittar dagsaktuella listor. Tänk på att välja en bank med insättningsgaranti, det ska vara lätt att sätta in och ta ut pengar, inga krångliga villkor och inga avgifter som kan minska ditt kapital. Fasträntekonton är också bra. Kan du avvara pengar en längre tid kan du få lite bättre ränta.
linda säger: Hej har ett sparkonto just nu men räntan blir bara lägre och lägre, vad kan jag välja istället att ha mina pengar i så att säga?
Annika Creutzer säger: Räntorna har sjunkit hos alla. Men titta på fasträntekonton. Då kan du få lite mer om du är beredd att låsa pengarna en viss tid. Se även tidigare fråga.
Linnea säger: Ser du stora problem till att folk lånar över 1,5 miljoner till ett hus? När arbetslösheten kommer att öka. Och räntorna kommer att öka? Borde man oroa sig?
Annika Creutzer säger: Ja. Tyvärr är det många som lånar mycket mer än 1,5 miljoner. Jag har tidigare skrivit om hur man kan göra en brandövning på ekonomin. Du hittar krönikan i arkivet.
Daniel E säger: Hej Annika! Om man har ca 500.000 som man skall placera i någonting, vad kan du rekommendera? Aktier, Aktieindexobl, fonder, eller ngt annat? Mvh Daniel
Annika Creutzer säger: I dag är det mycket osäkert. De flesta tänker mer på att pengarna ska behålla sitt värde än på att de ska växa. Men kan du riskera dina pengar skulle jag föreslå en bred aktiefondportfölj, en del i reala tillgångar (exempelvis amortera på bolån) och en del i tryggt räntesparande som ett bra bankkonto. Aktieindexobligationer kan vara både bra och dåliga. Varje erbjudande måste granskas noga.
säger: Tror du SSAB är en bra aktie?
Annika Creutzer säger: Jag vågar inte ge råd om enskilda aktier. Men det är ett råvaruföretag och råvaror kommer det att bli en stor efterfrågan på när ekonomierna vänder uppåt.
Jocke säger: Hej Annika! Vad tycker du om medias överdrivet pessimistiska framtoning av ekonomins utsikter framöver?
Annika Creutzer säger: Det är nog inte bara media. I går lyssnade jag på några av Sveriges och Norges främsta ekonomer. Det talade mycket om den stora osäkerheten som finns just nu i världsekonomin. Läs gärna min krönika i dag i Aftonbladet. Den handlar om var hushållen befinner sig i lågkonjunkturen.
Kjell säger: Hej, dagens låga boränta lär inte hålla i sig in i framtiden. Hur högt och på vilken nivå tror du den kommer att stabilisera sig? Står i begrepp att köpa hus och funderar på vilken nivå som är rimlig för att göra budget på. Vilken bransch tror du kommer att gå bäst på Sthlms börsen i år?
Annika Creutzer säger: En genomsnittlig nivå har under många år varit 6 procent. Men efter förra finanskrisen hade vi räntor på 12-14 procent. I din kalkyl tycker jag att du ska räkna med 8 när du ska köpa hus. Ta ut motsvarande 8 procent av dig själv varje månad. Sätt in pengarna på ett konto från vilket du betalar den nuvarande låga räntan. Mellanskillnaden sparar du som buffert och för att kunna göra extra amorteringar. Då vänjer du dig från början vid en högre ränta. Och skulle räntan stiga så har du marginaler. Branscher? Jag tror att de företag som lyfter är de som kan ta del av uppgångar i främst tillväxtländerna.
Moderator säger: Detta var sista frågan. Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor! Jag är tillbaka om en vecka. Glöm inte att du kan sms:a in frågor i förväg.

Följ ämnen i artikeln