Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Hurra! 13 000 mer – varje månad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

När ”Mer för pengarna” ringde banken sänktes räntan för Lenita och Mikael

– Otroligt, vi trodde vi skulle tvingas sälja huset. Vi är så glada!

Lenita Sandlin, 35, och Mikael Nylund, 34, har just fått beskedet: deras kamp mot bankjätten är över.

Vinsten är Trisslottslik – 13 000 kronor mer i månaden i två år...

I september i fjol band Handelsbanken Lenita Sandlins och Mikael Nylunds ränta på två år – mot deras vilja.

Sju månader

Efter sju månaders tröstlösa försök att få tillbaka den rörliga räntan tog Lenita kontakt med Mer för pengarna.

– Vi sitter med en ränta 5,72 procent på ett lån på 3,2 miljoner, berättade Lenita. Lånet är bundet på två år, men vi har aldrig skrivit på någon bindning av lånet.

– När jag pratade med banken 17 september, på telefon, sa de att jag måste skynda mig om vi skulle få den föreslagna tvåårsräntan. De skulle höja räntan dagen efter.

Att banken var ivrig och Lenita och Mikael oroliga var inte konstigt. Det nybyggda huset i Nacka utanför Stockholm hade blivit mycket dyrare än beräknat.

– Byggarna som mäklaren föreslog försvann när de lagt grunden, vi hade dragit på oss nya stora lån för att få huset färdigt, säger Lenita Sandlin.

Trots det ville inte Lenita binda räntan på telefon.

– Jag bad dem skicka hem papperen, så Mikael och jag kunde diskutera. Och när vi gjort det kom vi fram till att inte binda.

Flera möten

Mikael försökte först kontakta banken per telefon, men handläggaren var inte anträffbar – hon var upptagen med internutbildning. Mikael Nylund mejlade då den berörda handläggaren att han och Lenita inte önskade någon bindning.

Men det mejlet låtsades inte Handelsbanken om.

– Jag vet inte hur många gånger vi ringt och försökt få detta utrett, säger Lenita. Vi har suttit i flera möten med Handelsbankens, men de har vägrat ändra sig. De har behandlat oss som luft.

Ingen blankett

I en inlaga till Allmänna reklamationsnämnden skriver Handelsbanken att ”Det är först efter att riksbanken sänkte den rörliga räntan med 1,75 procent den 10 december 2008 som Lenita Sandlin och Mikael Nylund återkommer till banken och ifrågasätter tvåårsbindningen”.

Banken erkänner att den frångått sina rutiner när den band lå

net på telefon, och säger att man gjorde det för att kunna ge Lenita och Mikael en lägre ränta.

– Varför skickade de i så fall hem en bindningsblankett? säger Lenita.

Samma dag som Lenita Sandlin tog kontakt med Mer för pengarna ringde vi Björn Wahlström, klagomålsansvarig på Handelsbanken. Vi påpekade att det faktiskt finns ett svarsmejl från Handelsbanken från 25 september 2008. Ett mejl som klart visar att att Mikael kontaktat handläggaren om räntebindningen.

Banken backar

– Vi får helt enkelt göra en pudel, vi backar, säger Björn Wahlström till Mer för pengarna. Jag hade inte tagit del av det här mejlet.

Så Lenita och Mikael får tillbaka sina pengar?

– Ja.

När fattade ni det här beslutet?

– Tja, det var någon dag sedan, säger Björn Wahlström.

Skadelösa

Handelsbanken lovar sedan via Björn Wahlström att ärendet ska regleras redan denna vecka, men hur mycket pengar det handlar om måste det berörda kontoret räkna ut. Enligt Björn Wahlström ska dock Lenita och Mikael hållas ”skadelösa”.

– Det handlar om ungefär 13 000 kronor i månaden i skattade pengar, säger Mikael Nylund. Det är otroligt, vi har ju tänkt att vi kanske måste sälja. Nu får vi istället möjlighet att ställa i ordning tomten och göra färdigt.

– Och så ska vi nog byta bankkontor, säger Lenita.

Så tjänar de 13 000 kronor i månaden:

Lenita och Mikael har lån på sammanlagt 5 miljoner kronor, varav ett topplån på 1,2 miljoner kronor, det två-åriga bundna lånet på 3,2 miljoner kronor och ytterligare ett (rörligt) lån på 600 000 kronor.

När familjen nu lösts från det tvååriga bundna lånet i Handelsbanken har en annan bank erbjudit sig att låna dem hela beloppet, 5 miljoner kronor, till en ränta på 1,54 procent.

Därav den enorma skillnaden i ränteutgifter.

Diskutera ekonomi och pengar i
Pengasnack

Följ ämnen i artikeln