Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lösning för garantipensioner utomlands

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2018-04-29

Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

En EU-dom riskerar att slå mycket hårt mot svenska pensionärer bosatta utomlands. Nu ska en tillfällig lösning skapa trygghet för 43000 pensionärer.

Det var i december 2017 som EU-domstolen meddelade en dom som får långtgående konsekvenser för den svenska garantipensionen, det vill säga grundskyddet i det allmänna pensionssystemet för den som har haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.

Domen slog bland annat fast att det saknas stöd för att betala ut garantipension för svenskar som bor i EU/ EES-länder samt Schweiz.

Beslutet är ett dråpslag för 43 000 pensionärer och gäller även dem som får garantipension i framtiden.

Domen överraskade

Domen innebär även att garantipension som betalas ut i Sverige ska beräknas annorlunda. Bland annat betyder det att den ska minska med faktiskt beviljade pensioner från andra EU/EES-länder, något som inte sker i dag.

Domen kom som en överraskning både för regeringen och pensionsmyndigheten. En analys som gjordes av vilka konsekvenser den får ledde fram till slutsatsen att garantipensionen omedelbart måste stoppas för dem som bor utomlands.

Men då det tar ett par månader att ställa om datasystemen skulle utbetalningarna i praktiken stoppas först i sommar.

I januari inledde därför regeringen och de partier som ingår i pensionsgruppen ett arbete med att hitta en lösning.

Fram till 2020

En lösning som presenterades i går: regeringen lägger ett förslag som gör att garantipensionen ska betalas ut på samma sätt som i dag till utgången av 2019. Förslaget ska snabbbehandlas av remissinstanser och förhoppningen är att den tillfälliga lagen ska ha trätt i kraft före sommaren.

– Pensionärer förtjänar trygghet och när det sker stora förändringar är det viktigt att det inte sker över en natt. Därför ser vi nu till att ta ansvar för de människor som har bott och arbetat i Sverige genom att få på plats en tillfällig lagstiftning, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen ska också tillsätta en utredning som ska se över vilka långsiktiga konsekvenser EU-domen får. Utredningen ska vara klar innan den tillfälliga lagen upphör att gälla.

Åtta partier bakom

–Förslaget gör det möjligt att betala ut garantipensionen till de här 43000 berörda pensionärerna fram tills vi har utrett konsekvenser av domen, men innehåller också en lösning för hur det ska se ut framåt, säger Strandhäll.

Bakom förslaget står regeringspartierna och de fyra allianspartierna. Det finns med andra ord en betryggande majoritet i riksdagen.

Vem har rätt till garantipension?

  • Garantipensionen betalas ut till dem som tjänat in en låg pension eller ingen pension alls.
  • Den högsta garantipension är 8 076 kronor i månaden för en ogift pensionär som bott 40 år i Sverige. Garantipensionen minskas i takt med att den intjänade pensionen stiger och försvinner helt när den intjänade pensionen är ungefär 11 600 kronor i månaden.
  • Det har hittills gått att få garantipension från Sverige om man varit bosatt i ett land inom

Följ ämnen i artikeln