Scandic har fått 148 miljoner i coronastöd
Publicerad 2020-07-16
Hotellkedjan Scandic har tagit emot överlägset mest pengar i krisstöd från staten.
Det visar nya siffror från Skatteverket.
– Vi välkomnar de åtgärdspaket som den svenska regeringen beslutat om, säger Oscar Brehmer, kommunikationsansvarig.
Företag som drabbats av kraftigt sänkt omsättning till följd av coronapandemin kan ansöka om omställningsstöd hos Skatteverket. Hittills har det kommit in 8 415 ansökningar. Totalt har bolagen begärt nästan 580 miljoner kronor i nödhjälp, visar en sammanställning som Skatteverket gjort på Aftonbladets begäran.
Det är dock inte alla som får tummen upp. Myndigheten har än så länge betalat ut drygt 361 miljoner i stöd.
Den överlägset största mottagaren är Scandic. Hotellkedjan har fått 148,6 miljoner. Det motsvarar ungefär 40 procent av den totala summan.
– Med hjälp av stödet kan vi täcka en del av våra fasta kostnader, baserat på det omsättningstapp som coronakrisen har medfört, säger Oscar Brehmer, kommunikationsansvarig på Scandic.
Vid sidan av detta har bolagets verksamhet i Norge fått ungefär 125 miljoner kronor i så kallat ”kontantstøtte” från den norska staten.
Gick med förlust första kvartalet
Skatteverkets stöd gäller omsättningsminskningar i mars och april. Scandic vill gärna se att den perioden utökas.
– För den svenska besöksnäringen, är det framöver viktigt att omställningsstödet förlängs så att även maj och juni omfattas, säger Oscar Brehmer.
Årets första kvartal gjorde hotellkedjan en förlust på 174 miljoner kronor.
”De myndighetsbeslut som tagits för att minska spridningen av viruset har lett till en extremt låg aktivitetsnivå som vi aldrig tidigare upplevt. I mars halverades i princip vår nettoomsättning jämfört med föregående år”, skrev vd Jens Mathiesen i en kommentar till rapporten.
Siffrorna för april-juni presenteras på fredag den 17 juli.
”Kostsamt att ha fartyg vid kaj”
Tvåa på listan är kryssningsarrangören Birka Cruises, som fått drygt fyra miljoner. Bolaget meddelade för några veckor sedan att verksamheten kommer läggas ner på grund av pandemins följdverkningar.
– En av mina viktigaste uppgifter nu är att ta hand om personalen och se till att vi löser situationen så bra som möjligt med våra fordringsägare, säger vd Tomas Karlsson.
Vad som kommer att hända med stödet är i nuläget inte klart.
– Det är oerhört kostsamt att ha fartyg vid kaj bara några dagar. Nu har allt stått stilla i flera månader, och vi har bara haft utgifter.
– Vi behöver definitivt de här pengarna för att klara våra åtaganden. Vi vill göra rätt för oss i så stor utsträckning som det går.
Den klassiska skjorttillverkaren Eton har fått nästan lika mycket som Birka.
– Covid-situationen i världen har under våren haft en betydande negativ påverkan på vår försäljning. Stödet kommer primärt användas för att säkra att vi under krisen håller avtalen med våra leverantörer och samarbetspartners, säger vd David Thörewik i en kommentar.
Här är företagen som fått mest pengar i stöd
- Scandic AB: 148 631 996
- Birka Cruises AB: 4 083 185
- Eton AB: 3 962 508
- Varbergs kusthotell AB: 2 864 291
- Bror Tonsjö AB: 2 059 417
- D&O Retail AB: 1 495 704
- Aspenäs Herrgård AB: 1 049 116
- Marsstrands havshotell AB: 1 019 024
- Röke Buss AB: 985 974
- Hotell Riverton AB: 888 670
Fotnot: Datan hämtades den 14 juli