Vänta med att köpa 3D-skrivare

Publicerad 2013-05-15

3D-skrivare kan göra bättre nytta inom sjukvården än i vardagsrummet.

USA:s militär har några i Afghanistan och Nasa funderar på att skicka upp en till rymdstationen ISS. Det handlar om 3D-skrivare som bland annat kan användas för att producera reservdelar.

För en bunt tusenlappar kan du också få en, men frågan är om du inte borde låta bli.

Hur mycket du lockas av tanken beror till stor del på hur teknikintresserad du är, men erkänn att det låter kittlande att man efter lite pysslande vid datorn kan trycka på en knapp och skriva ut en pryl. Datorstödd 3D-produktion har funnits länge, men då har man använt ett frässtål eller en laser för att skära i ett stycke metall eller annat material.

En 3D-skrivare däremot bygger upp hela föremålet genom att spruta plast ur ett munstycke, inte helt olikt det som sitter i en vanlig bläckstråleskrivare. Plasten värms upp till drygt 300 grader och sprutas ut i en kvarts millimeter tjockt lager och så fortsätter det tills prylen – produkten – är färdig. Det går inte särskilt fort. Även i riktigt dyra skrivare tar det timmar att bygga upp ett föremål med några centimeters höjd.

Leksaker

I den upphetsade stämning som på senare tid skapats kring 3D-skrivarna drömmer många om att skriva ut metall, varför inte en bilverkstad som kunde tillverka reservdelarna på plats. Där är vi dock inte riktigt ännu, åtminstone inte inom en rimlig budget, men utvecklingen går fort.

– Hemmaskrivarna är till mångt och mycket leksaker om du inte jobbar professionellt med modeller eller prototyper som du skapat i ett cad-program (datorstödd ritning och design). Men den som vill kan ju rita upp sin trädgård i plast, säger Bengt Lindberg, professor i produktionssystem vid KTH i Stockholm.

Stort för sjukvården

På hans kontor finns mängder av plastprylar som eleverna på institutionen ritat och skrivit ut. Mest uppseendeväckande är skallen i plast som är en exakt kopia från en människa som fått huvudet magnetröntgat.

Bengt Lindberg understryker dock att 3D-skrivarna är utmärkta redskap för industrin som snabbt vill få fram en prototyp i plast. Arkitekter kan skriva ut modeller av hela bostadsområden och det finns enorma användningsområden inom sjukvården, där tekniken kan användas för allt från tillverkning av höftleder till att skriva ut kopior av organ som ska opereras.

TT

Följ ämnen i artikeln