Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Argentina slipper rekordskuld

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-02

Landet fick akut hjälp för tre år sedan – nu avstår långivarna 60 miljarder dollar

BUENOS AIRES

Den största bankrutten i modern historia för tre år sedan.

Den största skuldnedskrivningen i dag.

Argentina sätter återigen finansiellt rekord när långivarna avstår från över 60 miljarder dollar.

– Det finns inget alternativ, säger nationalekonomen Hernán Finkelstein, som vridit och vänt på Argentinas skuldsiffror de senaste åren.

Under 1990-talet pumpade internationella finansiärer in pengar i Argentina. När landets ekonomi sedan kollapsade i december 2001 ställdes alla betalningar på lånen in. Sedan dess har främst räntor fått skulden att öka till nära 103 miljarder dollar.

Nu ser det ljusare ut.

”De hade inget annat val”

Enligt president Néstor Kirchner har långivare som står för 70–75 procent av kraven gått med på skuldnedsättning. Officiellt besked ska komma på torsdagen.

– De hade inget annat val, säger Finkelstein. De hade möjligheten att tacka ja eller att inte få någonting alls.

Protester i Italien

Motståndarna till överenskommelsen har funnits framför allt i den stora långivaren Italien, där man frågat sig varför Argentina som misskött sin ekonomi ska slippa en stor del av sin skuld. Andra länder, inte minst i Sydamerika, har liknande problem och borde få göra samma sak. Finns inte risk att detta sker?

– Skillnaden blir egentligen inte så stor: De länder som förhandlar fram nedskrivningar får snabbare fart på sin ekonomi och kan åtminstone betala tillbaka det som återstår av skulden. Länder som inte gör någonting åt skulden får i stället fortsätta att slita med ränteinbetalningar och långivarna får antagligen inte mer pengar av dessa eller riskerar att förlora allt. Det finns heller inga bra metoder för att bestraffa länder som missköter sig, poängterar Finkelstein.

Dessutom tycker han att de som lånade ut pengar till Argentina – med Världsbanken i spetsen – får ta en del av ansvaret.

– Alla visste att Argentina hade stora skulder och att riskerna med att låna ut pengar till oss var höga. Det är ju därför vi betalar mycket högre ränta på våra lån än de flesta övriga länder i världen.

Får en ny chans

Nu tycks Argentina få en ny chans. Skulden på nära 103 miljarder dollar inklusive räntor ska efter förhandlingar med långivarna omvandlas till skuldpapper på knappt 42 miljarder. Minst lika viktigt är att räntan på dessa lån sjunker och att avskrivningstiden förlängs. Det ger Kirchner och hans regering lite lugn och ro, åtminstone på kort sikt.

– De två senaste åren har varit en succé. Alla ekonomiska nyckeltal visar att Argentina går mycket bra trots skulden.

I fjol låg BNP-tillväxten på nästan nio procent och den siffran lär knappast överträffas trots ökad kapitalinströmning. Men risken är stor att inflationen ska ta fart om inte Argentina lyckas hantera den nya situationen, och om landet behöver låna upp nya pengar är osäkerheten stor kring hur långivare ser på kreditvärdigheten.

”Snart skuldsatta på nytt”

Det där är fakta som de flesta argentinare inte lägger så stor vikt vid. I en replokal i Buenos Aires hänger Pablo Polotto som drömmer om att kunna leva som musiker. Han kan ingenting om nationalekonomi men pratar mycket om situationen i Latinamerika i sina sångtexter. När skulden kommer på tal skrattar han bara och tillägger:

– Ge oss fem eller kanske tio år så är vi skuldsatta på nytt. Det här är Argentina.

Claes Aronsson/TT

Följ ämnen i artikeln