Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Spara eller Slösa? – barnen tar efter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Lära barn pengar är inte lätt, men nödvändigt. Det är träningen som gör att de kan hantera sina inkomster som vuxna och förverkliga sina drömmar.

Men att betrakta barn som löntagare i hemmet får inte gå till överdrift. Det är en balansgång, ska pengar ges med eller utan motprestation?

De allra flesta barn har en vecko- eller månadspeng. De första åren delas pengarna ut varje vecka och när de blir äldre en gång i månaden. Det är en bra grundträning för vuxenlivet.

Min erfarenhet är att kraven för att få pengen är mycket olika. I vissa familjer sker påfyllning så fort pengarna är slut. Det är det allra sämsta sättet. Då lär sig ditt barn att ständigt återvända efter mer. Och jag vet 30-åringar som fortsätter att göra så.

Andra ställer krav påstädning och en rad andra uppgifter för att pengen ska betalas ut. Det är att vara för hård och frågan är om det skickar ut rätt signaler.

Många av arbetsuppgifterna är ju en del av att vara en familj – man hjälps åt. Plocka undan, hjälpa till med disk, småsyskon eller andra enklare sysslor är något som lite äldre barn bör ta för givet att göra.

Samtidigt är det bra med arbetsinkomster och det bör uppmuntras. Så arbete utöver vanliga sysslor kan ge en slant.

Ett annat sätt att hjälpa barnen till en bra ekonomi som vuxna är att lära dem spara. Det är också ett bra sätt att se om det de önskar är viktigt eller inte. Jag prövade det på min då åttaåriga dotter. Hon fick spara till sitt Nintendo och när hon nått två tredjedelar av kostnaden bidrog jag med en tredjedel samt ett spel. Nu ser jag hur rädd hon är om konsolen och hur stolt hon är över vad hon själv klarat av.

”Men vi har det ju så bra. Varför ska vi inte kunna unna våra barn allt de önskar sig?” är ett vanligt argument jag möter från frikostiga föräldrar. Då brukar jag måla upp en bild av en överårig mambo med betalnings-

problem. Men givetvis finns det undantag när en extra gåva kan vara på sin plats.

Ett annat problem är när vi inte ger barnen prylar eller pengar för barnens skull. Rannsakar vi oss så kryper det istället fram att gåvan egentligen är till för att döva det dåliga samvetet.

Det är heller inte lätt att lära barnet god ekonomi om vi smusslar med dyra skoinköp inför den andra föräldern, åker och tröstshoppar på helgen och pratar högt om räkningar vi struntar i och liknade. Den gamla sanningen gäller. Det är inte vad vi säger som barnen följer. Det är vad vi gör.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

Följ ämnen i artikeln