Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Jag ville ha ett syfte med livet”

Publicerad 2013-10-15

Jon, 27, bytte tryggheten mot ett liv som volontär

ETT SYFTE MED LIVET ”Så fort jag levde upp till antagningskraven sökte jag tjänst hos Läkare utan gränser. Jag ville göra något meningsfullt och ha ett syfte med mitt liv”, säger sjuksköterskan Jon Gunnarsson Ruthman som just nu arbetar i Pakistan. (Bilden är tagen i Kongo-Kinshasa i våras.)

Det regnar i oktober. Du sitter på kontoret, ser nyheterna med lemlästade kroppar fladdra förbi på skärmen.

Vad finns det för mening?

Sjuksköterskan Jon Gunnarsson Ruthman kände likadant - och lämnade sitt trygga jobb för att rädda liv i världens oroshärdar.

Jon Gunnarsson Ruthman.

Han svarar på mitt samtal på en mobil med satellitmottagning. Fotografering är uteslutet av säkerhetsskäl. I Pakistan är kaoset sällan långt borta och bomber kan smälla när som helst. För ett par månader sedan tog en explosion samtliga fönster till den lilla akutmottagningen i Chaman, berättar Jon.

Svåra minnen

- Efteråt kom en vakt in med ett barnhuvud och dinglade med det framför mig. Det minnet är svårt att skaka av sig, säger han.

Så lägger han till:

- Men det är inte bilden jag vill ge härifrån. Engagemanget och modet hos människorna här är fantastiskt. Det blir svårt att gå tillbaka till mitt gamla jobb igen.

27-årige Jon har arbetat till och från på svenskt sjukhus i flera år. Han har dock alltid haft en inneboende längtan att resa runt i världen och jobba med bistånd. Så fort han kunde sökte han tjänst inom Läkare utan gränser. Sedan dess har han varit på några av jordens mest konfliktfyllda platser. I mars åkte han till Kongo-Kinshasa och hjälpte till att vaccinera barn mot mässlingen.

- Kongo-Kinshasa har dragits med inbördeskrig i många år. Det är inspirerande att träffa människor som har levt med våld och konflikter i hela sitt liv och se vilken inneboende styrka de ändå har.

Vägrade vaccination

Med hjälp av båtar tog sig teamet av biståndsarbetare till en halvö i östra delen av landet och klättrade i berg för att nå de isolerade byarna.

- En gång kom vi upp till en by och möttes av en religiös sekt, som vägrade blankt att vaccinera sina sju barn. De ansåg att det var djävulens verk och vi försökte prata med dem i en halvtimme, sedan var vi tvungna att ge upp.

- Medan vi packade ihop utrustningen kom en kvinna som inte tillhörde gruppen springande med sin son och han hann precis få injektionen. Pojken var så rädd att han kissade på sig i mitt knä, säger han.

Under resan till Kongo lyckades Jon och hans kollegor vaccinera drygt 52 000 barn - en insats som garanterat har räddat liv och förhindrat stort lidande.

Du har varit med om ett bombdåd. Känner du dig aldrig att riskerna är för stora?

- Nej, jag litar på de analyser som görs av organisationen. Och känner jag mig otrygg kan jag be att få åka härifrån.

Jobba från Sverige

- Ofta är det nog min familj - mamma, pappa, syster, vänner - som har mest ont i magen. Det trots att de själva jobbat med bistånd. Jag blev faktiskt till i ett palestinkt flyktingläger, säger han.

Många drömmer om att göra en volontärinsats. Vad ska man tänka på?

- Ge dig själv ett syfte. Det är ett problem att ungdomar åker ut och jobbar volontärt mest för sin egen skull och inte för att skapa långsiktig förändring. Har du den inneboende viljan att göra skillnad, försök skaffa dig kunskap som är unik och lär dig gärna språk. Sedan finns det massor man kan göra hemifrån. Att skänka en hundralapp i månaden spelar en enormt stor roll, säger Jon Gunnarsson Ruthman.

4 saker du kan jobba med som frivillig

Det finns många sätt att arbeta volontärt på. Här är ett axplock av vad du kan göra.

1 Hjälp en sengångare

Att åka på en volontärresa är att göra ­semestern lite mer meningsfull och berika den med unika upplevelser. Är du intresserad av exotiska djur finns möjlighet att bidra till olika program för bevarande av hotade djurarter. På Costa Rica kan du hjälpa till på ett vilddjurscenter och bistå vid matning, städning av inhängnader och veterinärbesök.

Läs mer på www.volontärresor.se
 

2 Stötta kvinnor i Indien

Trots att välståndet ökar i Indien är klyftorna mellan fattiga och rika fortfarande mycket stort i landet. IM, Individuell människohjälp, har ­flera humani­tära projekt. ­Organisationen utlyser varje år praktik­platser utomlands.

Kolla på www.manniskohjalp.se/utlandspraktik-med-im efter tjänster för 2014
 

3 Läs läxor på barnhem

Rainbow Girls Home är ett litet barnhem i Chennai, Indien, med 37 tjejer i åldrarna 5 till 16 år. De går i skola på dagarna och behöver hjälp med läxor och språkundervisning på kvällar och helger.

Mer info på Skandinaviska institutet, http://www.scandinavianinst.se/volontar/volontarprojekt/volontar-indien-barnhem-2/
 

4 Erbjud din spetskompetens

Är du elektriker? Läkare? Logistiker? Personer med utbildning och värdefulla erfarenheter är alltid efterfrågade. Läkare utan gränser anställer fältarbetare för ett mindre arvode (från 11 000 kronor).
Läs hur du kan göra skillnad på www.lakareutangranser.se
 

En längre lista över organisationer som söker hjälp hittar du på http://allastudier.se/studiefakta/67-jobba-som-volontär/

Följ ämnen i artikeln