Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

SEB kommer sannolikt att styckas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-19

Sophie Nachemson-Ekwall om förlorarna efter de spruckna fusionsplanerna

Det var naivt av FS-Banken och SEB att tro att de skulle kunna övertala EU att tänka annorlunda när det gäller den svenska bankmarknaden jämfört med övriga Europa.

För Lars Thunell och Göran Collert blir det svårt att ingjuta nytt mod i organisationerna.

Beskedet att EU-kommissionens hårda krav på eftergifter stjälper fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken är inte en så stor överraskning som man kan tro. På senare tid har aktiekurserna i de två bankerna återspeglat tveksamhet kring om affären skulle genomföras.

EU:s granskning av fusioner har hårdnat successivt. Det har redan skrivits spaltmeter om orsakerna till att EU stjälpte Volvos förvärv av Scania. Då kastade sig statsminister Göran Persson in i debatten. Sommarens besked att EU stoppade amerikanska General Electrics förvärv av Honeywell skapade nära nog en diplomatisk kris mellan EU-kommissionen och den amerikanska Bush-administrationen.

Men det finns skillnader mellan de fusioner som EU stjälpt tidigare och den nu havererade bankfusionen. Både FS-Banken och SEB har problem som måste lösas. SEB är en för liten spelare på den nordiska bankmarknaden.

Uppköp och styckning väntar SEB

Kontorsnätet är för litet för att kunna konkurrera långsiktigt och på områden som sparande och investmentbanking är konkurrensen allt hårdare. För SEB är uppköp och styckning att vänta, och det sker sannolikt till ett lägre pris än vad Föreningssparbankens aktieägare varit villiga att betala.

För Föreningssparbanken kvarstår problemet med den svaga närvaron i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Därtill saknar Föreningssparbanken volym nog att konkurrera på storföretagsområdet.

Det är lätt att skissa på en bästa lösning där Föreningssparbanken köper de delar av SEB som EU kunde acceptera. Resten får SEB sälja på annat håll.

På förlorarbänken sitter SEB:s VD Lars Thunell som grovt misslyckats med att bygga en framtid för banken. I gott sällskap har han Wallenbergsfären som via maktbolaget Investor köpt SEB-aktier de senaste tio åren i hopp om att bygga en starkare bank.

Frågan är också vad Föreningssparbankens ordförande Göran Collert ska göra nu. Det är han som stått som arkitekt bakom fusionen. Nu lämnas banken utan tydlig långsiktig strategi.

På förlorarbänken sitter förstås även penninghungriga investmentbanker, bland annat FS-Bankens rådgivare Lenner & Partners och Merrill Lynch. Marknaden för spännande och välbetalda storaffärer har krympt ytterligare. 

Läs mer på Ekonomi24

Sophie Nachemson-Ekwall/Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln