Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Änkan Sofi, 29: ”Riksbanken måste tänka på vanligt folk”

Publicerad 2024-09-26 06.54

Sofi, 29, jonglerar tre arbeten för att kunna betala räntorna och ha kvar huset hon köpte med sin nu avlidne make.

För henne kom Riksbankens enkelsänkning som en besvikelse.

– De verkar vara väldigt försiktiga när det gäller att sänka, men att höja – det gick bra.

2021 blev Sofi änka, bara 25 år gammal.

Hennes make dog oväntat till följd av ett hjärtstopp och det liv hon hade sett framför sig försvann på ett ögonblick.

Samtidigt blev ekonomin allt mer pressad.

Elpriserna stack iväg och inflationen skenade.

När hennes bundna ränta löpte ut och blev rörlig under 2023 gick den från 1,64 procent till 5,95 procent över en natt. Sofi blev tvungen att skaffa ett andra jobb för att ha råd att behålla huset.

– Jag hann knappt återhämta mig från sorgen innan jag tvingades oroa mig för om jag skulle få behålla min och min mans gemensamma hem.

Sedan dess har hennes ränta gått ner till 5,45 procent.

Sofi är besviken på Riksbankens enkelsänkning.

”Otroligt besviken”

När Riksbanken under onsdagen meddelade att den sänker styrräntan med 25 punkter kom det som en besvikelse för Sofi.

– Jag är otroligt besviken. Jag hade förväntat mig mer. Många analytiker trodde ju på en dubbel räntesänkning. De verkar vara väldigt försiktiga när det gäller att sänka, men att höja – det gick bra.

Trots hennes extremt ansträngda ekonomi är Sofi fast besluten att behålla hennes och hennes avlidne makes hem – vilket betyder att hon fortfarande måste ha flera jobb för att gå runt.

– Jag jobbar inom vården, som väktare och så jobbar jag även som övervakare och kontaktperson inom kriminalvården. Jag kan inte leva på bara en heltidstjänst, det är ekonomiskt omöjligt.

”Som ett dåligt skämt”

Men det hårda arbetandet tar ut sin rätt.

– Jag tänker stålsätta mig och rida ut stormen, men det sker på bekostnad av min egen hälsa. När man har jobbat så många pass i rad att man inte vet vilken veckodag det är, då vet man att priset man betalar är högt.

Sofi säger att hon har försökt att förhandla räntan hos sin bank, men är inte nöjd med de erbjudanden hon har fått.

– Jag är otroligt besviken på min bank. Jag mejlade min bankman i dag och frågade om de olika räntorna – vad det skulle kosta med rörligt samt med ett år respektive två års bunden ränta. De erbjöd mig 5,05 procent i rörlig ränta från november. Om jag vill låsa den kan jag få 3,99 procent för ett år eller 3,59 procent för två år. Det var som ett dåligt skämt.

Sofi har nu bestämt sig för att inte låsa räntan utan tänker se om andra banker kan ge henne ett bättre erbjudande.

– Det är inte meningen att jag ska behöva jobba 29 dagar i månaden för att de ska kunna gå med vinst. Det gör mig så arg.

”Regnar skit”

Sofi har full förståelse för att styrräntan är Riksbankens enda vapen i kampen mot inflationen, men hon ifrågasätter varför sänkningarna sker i ett långsammare tempo än höjningarna.

– Nu när inflationen ser ut att lugna ner sig och ligger under målet så sänker de ändå inte räntan. Det var inga problem att höja, så varför är det så svårt att sänka? Skulle det visa sig att inflationen går upp för fort kan de väl bara hoppa över nästa sänkning?

Sofi upplever att det inte finns tillräckligt med förståelse för vanliga bolånetagare.

– Någonstans måste Riksbanken börja tänka på oss vanliga människor som inte har höga banklöner. Det känns som om det regnar skit.

Följ ämnen i artikeln