Ta till vara maten och spara pengar

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2012-09-18

Svenskens matsvinn: 25 kilo per person och år

Svensken slänger i genomsnitt 72 kilo matavfall om året.

Drygt en tredjedel av detta är onödigt matavfall som bröd, frukt och matrester.

Mat som hade kunnat tas tillvara istället för att slängas.

– Vi har blivit slavar under bästföre-datumet, säger författaren och frilansjournalisten Birgitta Rasmusson som tidigare var chef för Ica Provkök och som just nu är aktuell som domare i tv-programmet "Hela Sverige bakar" på Kanal 7.

En tredjedel

I sin bok "Släng inte maten: Ta tillvara allt du handlar", har Birgitta Rasmusson tagit upp svenskens matsvinn.

Mycket av det vi slänger i soporna är sådant som inte kan tas tillvara, som kaffesump, potatisskal och bananskal.

Men siffror från Naturvårdsverket visar att vi svenskar slänger onödigt mycket mat.

Hela 35 procent av vårt matavfall är sådant som hade kunnat användas, istället för att gå till spillo.

Gör felbedömningar

Enligt Birgitta Rasmusson finns det fyra skäl till att vi slänger för mycket mat idag:

– Förr i tiden fanns en kunskap kring detta som har gått förlorad i dag, beklagar Birgitta Rasmussen.

25 kilo per år

På ett år uppgår matsvinnet per person till hela 25 kilo per år. Det motsvarar nästan 3 hekto mat per dag, eller hundra kilo på ett år, för ett hushåll som består av fyra personer.

–  Det handlar ju förstås om mat för flera tusenlappar som slängs bort i ett hushåll, säger Birgitta Rasmusson.

Titta, smaka, lukta

Hon menar att vi måste börja titta mindre på bäst före-datumen, och våga lita mer på våra egna sinnen.

– Det är inte farligt att titta, lukta eller smaka på maten. Om maten smakar illa eller konstigt, så är det ju bara att spotta ut!

Men det finns en sak som Birgitta tycker dömer ut maten.

– Mögel. Ser jag mögel så slänger jag allt. Jag skär inte av osten eller gräver ut möglet ur syltburken. Man vet inte hur lång ner i maten de där mögelsporerna finns.

Följ ämnen i artikeln