Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Börskris då slår finanselliten rekord i löner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-25

Stark kritik mot finanselitens bonussystem

Börsraset fortsätter – fonderna backar.

Samtidigt har finanselitens inkomster närmast exploderat.

I snitt tjänar de 30 bäst betalda 12,3 miljoner kronor.

- Det finns en risk för branschen om den här typen av löner kan betalas ut i dåliga tider, säger Christer Elmehagen, vd AMF Pension, till aftonbladet.se.

Christer Elmehagen, vd för AMF Pension, är kritisk till de löner som finanseliten kunnat kvittera ut   samtidigt som fondspararna sett sina sparkapital minska i takt med börsraset.

Anställda sägs upp och löner har sänkts. Men förra året – då bonusar och löner baserades på resultatet för 2000 – fortsatte finanselitens löner och bonusar att stiga. Det var ett dåligt börsår och Christer Elmehagen tror att ett antal stora affärer skapade rekordbonusarna.

- Ska enskilda stora affärer och ett i övrigt dåligt börsklimat kunna ge de här lönerna?, säger han.

Tidningen Affärsvärlden har sammanställt hur mycket höjdarna i aktiemäklarbranschen tjänade i fjol – och det är inga småsummor.

Flera tjänar mer än börsbolagens verkställande direktörer.

- Om Volvos vd tjänar tio miljoner kronor, om och Ericssons vd tjänar tio miljoner – är det då rimligt att analytiker kan tjäna 25 miljoner?, säger Christer Elmehagen.

De 30 bäst betalda kunde kvittera ut närmare 370 miljoner kronor – snittet ligger på 12,3 miljoner kronor i årslön.

De verkliga vinnarna finns på Enskilda och Carnegie där sju personer tjänade 23 miljoner kronor eller mer. Topptrion på Enskilda – vd Per-Anders Ovin, analyschefen Björn Jansson och aktiechefen Henric Falkenberg toppar tidningens listan. De senaste fyra åren har de tjänat närmare 85 miljoner kronor var i löner och bonusar. Under samma tid tjänade deras högste chef, SEB:s koncernchef Lars Thunell, drygt 30 miljoner kronor.

Bästa lönelyften fick dock topparna på Carnegie. Koncernchefen Lars Bertmar, aktiechefen Stig Vilhemson, tradingchefen Nicklas Granath och tradern Jussi Ax tjänade över 20 miljoner.

Lars Bertmar säger till Affärsvärlden:

- Det här är förstås nivåer som det inte finns någon förståelse för bland en bredare allmänhet. Men jämför man med de internationella marknaderna ligger ersättningarna i Norden lägre. Men visst, det är väldigt, väldigt höga nivåer.

Förra året tjänade Anders Böös och Patrik Enblad på Hagströmer & Qviberg mest. De upplever dock det största löneraset på listan. 43,4 respektive 25,8 miljoner har blivit 6,9 miljoner kronor respektive 14,2 miljoner.

De höga lönerna upprör. Christer Elmehagen säger att man som kund – pensionssparare, sparare eller företag – måste fråga sig om den administrativa avgiften var rimliga om löner och bonusar rusar i väg.

- Som kund skulle jag börja tänka, säger han.

Finansförbundet kräver nu en självsanering i bonusfloran. Trots att de höga ersättningarna baseras på resultatet för 2000, anser förbundsordföranden Lillemor Smedenvall att de förlorat all verklighetsförankring:

- De har tappat all koppling till lönsamhet. Det är underligt att inte ägarna har reagerat, säger hon till TT.

Facket är oroligt att bonusarna försämrar resultatet och därmed ökar antalet uppsägningar. I år beräknas ungefär 1 000 anställda inom branschen få lämna sina jobb.

Tio-i-topp - de tjänade mest

Mattias Lundell

Följ ämnen i artikeln