Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kraftigt vinstras för LKAB

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-20

Nu rasar vinsten rejält för den statliga gruvjätten LKAB. Botten har gått ur marknaden, nästan ingen köper järnmalm.

– Vi ligger på halva leveransvolymen, jämfört med första kvartalet förra året, säger LKAB:s finansdirektör Leif Boström.

Kunderna – stålföretagen – håller hårt i plånboken, till stor del på grund av krisen för bilindustrin.

LKAB:s första kvartal innebar en vinst efter finansnetto på 351 miljoner kronor, en minskning med 87 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol då vinsten var 2 616 miljoner kronor.

Omsättningen föll med 54 procent och uppgick till 2 308 miljoner kronor jämfört med 4 997 miljoner kronor.

Följer planerna

Trots den stora osäkerhet som råder i dag kommer världen att behöva stål även i framtiden, framhåller LKAB. Investeringarna, cirka 22 miljarder kronor, i nya pelletsverk i Malmberget och Kiruna, liksom nya huvudnivåer i järnmalmsgruvorna i Kiruna och Malmberget, kommer därför att göras enligt planerna.

– Investeringarna är grundläggande för vår framtid och vi måste ha våra nya huvudnivåer på plats runt 2012, annars stannar ju hela vår verksamhet, säger Leif Boström.

Halverade leveranser innebär halverad produktion. I ett sådant läge måste LKAB dra ned på kostnaderna för att har råd med investeringarna, framhåller han.

Första åtgärden är att produktionen av järnmalmsprodukter kommer att stoppas i åtta veckor under sommaren. Pelletsverket i Svappavaara producerar emellertid under sommarmånaderna och sedan stängs det tillsammans med pelletsverket i Malmberget till och med andra kvartalet 2010. Även gruvorna i Kiruna och Malmberget sänker produktionstakten till och med andra kvartalet 2010.

Förhandlingar har inletts med facken om hur detta ska lösas. Gruvarbetarna i Malmberget och Kiruna har avvisat ett förslag från LKAB om lönesänkningar på upp mot 20 procent.

Beredd sänka lönen

En sådan lönesänkning är däremot LKAB:s vd Ola Johnsson beredd att acceptera för att själv bidra till att sänka bolagets kostnader.

– All kostnadsreduktion är önskvärd. Jag är beredd, sade han till SVT:s Nordnytt när frågan kom upp under en intervju.

Det skulle innebära att Johnssons lön sänks med omkring 600 000 kronor.

Från fackets sida är man måttligt imponerad av det beskedet:

– Sänker han lönen med 20 procent finns det ändå kvar så att det räcker och blir över, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln