Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Bankerna tjänar rekord–summor på ditt bolån

Uppdaterad 2012-11-27 | Publicerad 2012-11-26

Villaägarna rasar mot bankernas räntor

Bankerna tjänar mer pengar på ditt bolån än på över tio år.

Hushållens räntor sjunker visserligen, men bankernas vinstmarginal ökar enligt nya siffror från Finansinspektionen.

– Jag vet inte någon bransch där man kan öka sina marginaler så här mycket på ett kvartal, säger Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg.

Både Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M) har rutit till mot bankernas höga bolånemarginaler vid flera tillfällen. Det verkar inte ha haft någon effekt.

Ännu högre marginaler

Förra kvartalet var den samlade bolånemarginalen för de fyra storbankerna 0,51 procentenheter. Nu har marginalen ökat till 0,59, visar Finansinspektionens tredje rapport kring bankernas räntor och utlåning, som presenterades i dag.

Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg tycker marginalen är helt orimlig och kräver bättre insyn i bankernas affärer med bolånen:

– Jag känner inte till någon bransch i den här världen som kan öka vinstmarginalen med 16 procent på tre månader, som ekonomin ser ut nu. På ett genomsnittligt lån på 1,5 miljoner har kostnaden ökat från 7650 till 8650 kronor på ett år, säger han.

”Hans jobb”

Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank, hävdar att bankens vinst på bostadsutlåningen inte alls ökat så mycket som Finansinspektionen påstår.

– Vi visar öppet på vår hemsida vad bruttomarginalen på bolånen är, säger Borsos till TT.

Daniel Liljeberg:

– Det är hans jobb att säga sådär, men det är svårt att komma runt det Finansinspektionen säger. Bankerna hävdar att upplåningskostnaderna har ökat när de i själva verket har minskat. Det här bekräftar det vi har sett hela tiden, och jag tror att bankerna mörkar sina verkliga kostnader, säger han.

50 procent av BNP

Bolånen blir en allt större del av den svenska ekonomin. Idag utgör lånen över 50 procent av bruttonationalprodukten.

– Bostadsutlåningen ökat kraftigt de senaste 30 åren, och med accelererande takt de senaste tio åren. Det gör hushållen mer sårbara för bolåneräntor än tidigare, säger Martin Andersson, generaldirektör för Finansinspektionen.

Följ ämnen i artikeln