Har du koll på ditt dolda sparande?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-24

De svenska livbolagen förvaltar många miljarder åt oss.

Summan är ungefär lika stor som hela det svenska aktieägandet i Sverige.

Ändå bevakas inte bolagen särskilt hårt.

Många, förmodligen de allra flesta vanliga svenskar, är inte heller aktiva konsumenter – vi låter gärna bankens tjänstemän välja livbolag åt oss. Men det kan bli ett dåligt val för dig när du väljer placering för en privat pensionsförsäkring eller för din tjänstepension.

En av ledtrådarna till hur bra eller dåligt ett bolag är får vi när försäkringsmäklarna rankar bolagen.

I går kom Söderberg & Partners rapport, som rankar Skandia Liv som etta och AMF som tvåa. Och i förra veckan kom försäkringsmäklaren Max Matthiessen med sin lista, där AMF toppar följd av Skandia Liv.

Båda försäkringsmäklarna tittar på hur olika livbolag gått historiskt, men också på vilka som har förutsättningar att lyckas bra i framtiden.

I toppen finns AMF som ökat 61 procent på 10 år. Sämst är SEB Trygg Liv Nya med 19 procent, men den har SEB numera stängt för denna typ av sparande.

I topp finns även Skandia Liv och SEB Trygg Liv Gamla (också stängd för nysparande), båda plus 42 procent. Två som också gått bra och har goda framtidsutsikter är Länsförsäkringar Liv och KPA Pension. De är alla bolag med stora ”påsar” och möjligheter att placera en stor del i aktier, som kan ge bra avkastning framöver.

De måste inte, enligt placeringsreglerna, ha det mesta i obligationer, vilket är tryggt men inte brukar växa i värde lika mycket.

Du som sparare kan också jämföra bolagen. Här är vad du ska tänka på:

1. Välj ett bolag som gett en hög genomsnittlig avkastning under många år.

2. Välj ett stort livbolag. Det är mindre sårbart och har en kostnadseffektiv förvaltning.

3. Välj ett bolag med hög andel aktier. Då finns det större förutsättningar för bra avkastning framöver.

4. Välj en traditionell pensionsförsäkring med så stor frihet som möjligt för dig. Det kan gälla flytt men också villkorsändringar. Men se upp för kostnaderna för detta.

5. Välj bolag med hög konsolidering. Det är ett krångligt begrepp men betyder i praktik­en att om konsolideringen är 110 köper du in dig i 110 kronor för 100 kronor.

6. Välj bolag med hög solvenskvot, gärna över 150. Det är måttet på hur mycket pengar som finns i livbolaget i förhållande till vad bolaget är skyldigt spararna. Är kvoten hög finns det resurser för sämre tider.

Följ ämnen i artikeln