Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

På ett år försvann 90 miljarder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-06-09

Svenska folket förlorade på Teliaaktien bankerna vann

En folkaktie.

Så lanserades Telia.

I dag har den istället blivit en floppaktie.

När näringsminister Björn Rosengren sålde ut Telia för ett år sedan var bolaget värt över 250 miljarder kronor. I dag är börsvärdet omkring 160 miljarder kronor.

På onsdag är det ett år sedan Telia introducerades på börsen.

Tolv månader som kan beskrivas med ett enda ord: totalflopp.

Trots att både politiker och analytiker förutspådde en snar kursuppgång har aktien sjunkit betydligt sedan börsnoteringen.

– Det blev en masshysteri, säger ekonomijournalisterna Christina Lindqvist och Brita-Lena Ekström som tillsammans har skrivit boken ”Spelet om Telia”.

Framstod som korkade

– De som inte köpte Telia vid börsintroduktionen framstod som lite korkade.

En massiv pr-kampanj för nittio miljoner kronor lockade mer än en miljon privatpersoner att köpa aktier i Telia när bolaget privatiserades – ett företag som folket redan ägde.

Medan aktiespekulanter såg sina slantar ätas upp av en vikande börsutveckling var det en desto bättre affär för staten och för banker.

De som mäklade aktien fick sammanlagt över en miljard i ersättning och statskassan drog in drygt 63 miljarder på utförsäljningen och Telia fick 12,8.

– Jag kan förstå att folk är besvikna. Jag köpte själv en aktiepost på 100 aktier och gick stenhårt på kampanjen, säger Christina Lindqvist. Brita-Lena Ekström säger att hon nog också hade köpt om inte arbetsgivarens etiska regler stått i vägen.

Telia marknadsfördes som en ”folkaktie” trots att det egentligen var några få procent av ägarna som kontrollerade nästan hela aktiekapitalet. Under det gångna året har storägarnas ställning stärkts ytterligare. De femtio största ägarna kontrollerar nu 92 procent av aktierna mot tidigare under åttio procent. 158 128 privatpersoner sålde sina Teliaaktier redan första halvåret efter börsnoteringen. Även andelen utländska aktieägare har minskat.

– Telia är ett bra läroexempel även om det har kostat mycket i läropengar. Privatpersoner har förmodligen lärt sig att man inte alltid kan lita på att aktiekurser går upp.

– Teliafiaskot har också satt stopp för andra statliga privatiseringar. Det dröjer nog också innan någon politiker använder uttrycket ”folkaktie” igen.

Vem bär egentligen skulden för att Telias börsintroduktion blev en flopp?

– Priset hade inte kunnat sättas annorlunda eftersom det var vad folk var beredda att betala just den här dagen. Det var också ett ras i hela telekomsektorn som drabbade Telia.

– Däremot var det konstigt att näringsminister Björn Rosengren inte förstod att han hade en stor påverkan när han sa att det vore önskvärt att aktiekursen gick upp 10–15 procent.

Kristina Henschen

Följ ämnen i artikeln