Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Riksbanken rör inte räntan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-09

Den historiskt låga nivån ligger kvar

Som väntat lämnade Riksbanken räntan oförändrad på en historiskt låg nivå.

Beslutet fattades under onsdagens penningpolitiska möte och offentliggjordes på torsdagsmorgonen.

Osäkerheten om när räntan behöver höjas har ökat den senaste tiden, enligt Riksbanken.

Den viktigaste styrräntan, reporäntan, ligger därmed kvar på 2,00 procent. Beslutet fattades under onsdagens penningpolitiska möte och offentliggjordes på torsdagsmorgonen.

Senast reporäntan ändrades var den 1 april i år, då den sänktes med 0,50 procentenheter.

Sänkt prognos

Samtidigt med räntebeslutet presenterade Riksbanken en ny inflationsrapport. Jämfört med rapporten i oktober har prognosen för tillväxten i omvärlden och i Sverige sänkts något, men konjunkturen bedöms fortfarande stärkas framöver, enligt banken.

”Sammantaget är bedömningen av den framtida inflationen i stort densamma som i oktober. Inflationen väntas bli måttlig framöver trots ett stigande resursutnyttjande”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Förklaringen är enligt banken ”gynnsamma kostnadsförhållanden och relativt gott om lediga resurser i utgångsläget”.

På ett par års sikt väntas den underliggande inflationen, den så kallade UND1X-inflationen, vara i linje med Riksbankens mål. Den väntas bli 1,5 procent respektive 2,0 procent på ett och två års sikt.

”Mot denna bakgrund beslutade Riksbankens direktion att lämna reporäntan oförändrad på 2 procent”, skriver banken.

3 procents tillväxt

Den svenska tillväxten väntas uppgå till cirka 3 procent under de kommande två åren. I oktoberrapporten räknade Riksbanken med en tillväxt på 3,2 procent 2005 och 2006.

”Om konjunkturen fortsätter att förstärkas som väntat finns det anledning att tro på ett gradvis stigande inflationstryck. Det talar för att reporäntan förr eller senare kommer att behöva höjas, även om utvecklingen under den senaste tiden har ökat osäkerheten om när det kommer att ske”, skriver Riksbanken vidare.

Den höga tillväxten under det senaste året har ännu inte resulterat i någon påtaglig förbättring av sysselsättningen i antalet personer, noterar Riksbanken. Däremot har antalet arbetade timmar ökat samtidigt som tillväxten i produktiviteten har varit stark.

”Under de kommande åren bedöms en fortsatt förstärkning av konjunkturen medföra att sysselsättningen ökar”, skriver banken.

TT

Följ ämnen i artikeln