Superräntan på väg bort

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-30

Bankerna har redan smyghöjt räntan – och nu väntas Riksbanken höja

”svårt veta vad som är bäst” Alois Strempl, 55, har rörliga bolån på cirka en miljon. Han är osäker på vad han ska göra med sin villa i Västerås om räntan börjar stiga. ”Ena dagen får man rådet att binda, andra dagen ska man behålla rörlig ränta, det är svårt att veta vad som är bäst”.

Dina lån är på väg upp och nu är goda råd verkligen dyra. Bankerna har smyghöjt räntan hela vinten och på torsdag kan det bli ännu värre.

Aftonbladet bad experterna om hjälp – vad ska du göra nu?

Reporäntan 2000-2010. Klicka på bilden för en större version.

I dag träffas Riksbankens direktion för att besluta om att höja reporäntan. Beslutet offentliggörs på torsdag. Som en reaktion på det höjde flera banker i förra veckan den rörliga tremånadersräntan med upp till 0,05 procent.

Tiden med extremlåga räntenivåer spås nu vara över vilket innebär ökade boendekostnader framöver. Men banker och bolåneinstitut började redan i vintras göra små höjningar.

”Höjt lite för mycket”

– Vid årsskiftet var min ränta 1,55 procent. I dag är den 1,95 trots att reporäntan stått stilla och det tycker jag är otroligt dåligt, säger Alois Strempl, 55, som har rörliga bolån hos Swedbank på lite drygt en miljon kronor.

Anders Andersson, känd ekonom och chefredaktör för tidningen Driva Eget, håller med.

– Man har successivt höjt lite för mycket utan att ha ordentlig anledning, tycker jag.

Han tror att bankerna redan nu vill kompensera för framtida lagstiftning som kommer att öka deras kostnader för upplåning.

– Det har varit så billigt att låna den senaste tiden att folk kanske inte har tyckt att det varit värt besväret att jämföra lånevillkor och spela ut banker mot varandra. Bankerna kan ha utnyttjat detta till att höja räntorna, säger Anders Andersson.

Någon rusning efter bundna bolån har det inte varit, trots spekulationerna om räntehöjning.

Andelen rörligt sjunker

– Nej, det kan man inte säga. När rörlig ränta var som allra mest populärt i slutet av förra året valde 92 procent av de nya låntagarna hos oss rörligt. I maj var det 81 procent, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Följ ämnen i artikeln